Gnister vil fyge når skinner skal slibes

Spor: Fra den 23. marts og 11 uger frem foretager Lokaltog skinneslibning på samtlige banestrækninger med undtagelse af Østbanen og Hornbækbanen.

Foto: Lokaltog

Slibetoget i aktion på Østbanen ved en tidligere skinneslibning. Foto: Lokaltog

Sjælland: Den normale togdrift på Nærumbanen vil blive erstattet af togbusser fra torsdag aften Klokken 20, når strækningen som den første af de sjællandske lokalbaner får besøg af et slibetog, som vil køre aften og nat.

Skinneslibning er en del af den almindelige vedligeholdelse af jernbanerne og udføres med cirka ti års mellemrum. Og nu er turen kommet til næsten hele skinnenettet – dog undtaget Østbanen og Hornbækbanen.

– Skinneslibning skal foretages for at fjerne rifler og ujævnheder i skinnerne, hvilket er med til at forlænge skinnernes levetid og mindske hjulstøjen fra togene fremadrettet, fortæller Mie Rajcic, driftsdirektør i Lokaltog.

Naboer til Lokaltogs baner kan således opleve støjgener, når det store slibetog med meget lav fart kommer forbi og sliber rifler og små ujævnheder af metalskinnerne.

– Forhåbentlig er det et lille plaster på såret, at skinneslibningen er med til at mindske støjen efterfølgende, så når det er overstået, kan naboerne se frem til, at den normale hjulstøj fra vores tog rent faktisk bliver mindre, når der er gået lidt tid og de nyslebne skinner er kørt til", siger Mie Rajcic

Skinneslibningen hos Lokaltog foretages denne gang af tyske Schweerbau, der er specialister i vedligeholdelse af jernbanestrækninger.

Det store slibetog, som kun kører og sliber omkring 700 meter i timen, skal fjerne mellem en og fem millimeter metal afhængig af skinnernes tilstand, men den nøjes imidlertid ikke med at fjerne ujævnheder i skinnerne.

– I forbindelse med slibningen bliver skinnerne også reprofileret, hvilket på almindeligt dansk betyder, at slibemaskinen runder skinnerne i siderne igen, så de ikke er helt flade, men får den samme skinneprofil som nye skinner og passer til togenes hjul, siger Mie Rajcic.

Når Hornbækbanen og Østbanen ikke får slebet skinner i denne omgang skyldes det, at begge baner inden for de kommende år skal renoveres med nye sveller og skinner.

Indsættelsen af togbusser i forbindelse med skinneslibningen vil fremgå af Rejseplanen.

Her kører skinnesliberen om aftenen og natten på Lokaltogs strækninger:

Nærumbanen: Fra natten mellem 23.-24. marts til natten mellem 26.-27. marts.

Frederiksværkbanen: Fra natten mellem 27.-28. marts til natten mellem 11.-12. april.

Lille Nord: Fra natten mellem 12.-13. april til natten mellem 16.-17. april.

Gribskovbanen (mellem Helsinge og Tisvildeleje): Fra natten mellem 18.-19. april til natten mellem 19.-20. april

Gribskovbanen (mellem Hillerød og Mårum): Fra natten mellem 20.-21. april til natten mellem 22.-23. april.

Odsherredsbanen: Fra natten mellem 24.-25. april til natten mellem 29.-30. april. Fra natten mellem 1.-2. maj til natten mellem 6.-7. maj

Tølløsebanen: Fra natten mellem 8.-9. maj til natten mellem 13.-14. maj. Fra natten mellem 15.-16. maj til natten mellem 20.-21. maj.

Lollandsbanen: Fra natten mellem 22.-23. maj til natten mellem 26.-27. maj. Fra natten mellem 30.-31. maj til natten mellem 5.-6. juni