Farverig udstilling tiltrak mange

Årets første særudstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot blev i går eftermiddag skudt i gang med en velbesøgt reception. 35 værker af multikunstneren Martin Bigum er blevet udvalgt til at vise kronologien i hans kunst siden debuten for 25 år siden.

– Martin Bigum hører til de eksperimenterende kunstnere. Ikke kun i gængs forstand, som en der eksperimentere med kunstens former, han bruger også kunsten aktivt i sine eksperimenter med at finde ud af, hvad det er for en verden, vi lever i. Altid er han i bevægelse, indtager en ny position, stiller nye spørgsmål og kommer med sine mod-myter til de forestillinger, vi vanligt gør os om den verden og det samfund, vi lever i, sagde museumsdirektør Mette Skougaard blandt andet i sin åbningstale.

I sin tale lagde Matin Bigum også vægt på sine erfaringer, som en drivkraft i sine værker, men også at malerierne mere var et udtryk for hans reaktion på begivenheder og samtiden end et filter, han så verden igennem.

– Den måde, jeg maler, er ikke den måde, jeg ser virkeligheden på. Kunsten rækker hånden frem til beskueren og siger sådan var samtiden, sådan reagerede jeg på den. Det er gået op for mig i løbet af min karriere, at en vej ind i samtiden er at kommunikere, sagde Martin Bigum.

Venner og beundrere

Mellem 70 og 90 mennesker deltog i receptionen og selvom flertallet var kunstnerens venner, bekendte og familie, så var der også almindelige kunstelskere med. En kvinde fortalte, at hun ikke var i tvivl om , at hun da skulle med.

– Han er jo en som vi har fulgt på sidelinjen i mange år, så da chancen bød sig kunne vi ikke sige nej til en invitation om at opleve udstillingen som nogle af de første, sagde hun.