
De højeste lydmålinger på landets festivaler viser kortvarige niveauer på 117 decibel, som kan føre til høreskader på blot 25 sekunder. Det oplyser Søren Vesterhauge, overlæge i øre-, næse- og halssygdomme ved privathospitalet Aleris-Hamlet.
Han advarer gæsterne på New Note-festivalen, der begynder torsdag i Hillerød, om at passe på ørerne. For nogle gange skal der meget kort tid til, før man har høreskader for livet.
– Når man kommer over 115-120 decibel, er det sekunder, det handler om, hos et flertal. Det er ikke altid noget, man opdager lige med det samme, men kommer over tid, siger Søren Vesterhauge.
Og har man først fået tinnitus, er det begrænset, hvad lægerne kan gøre.
Ørelægen oplyser, at nyeste forskning tyder på, at der sker skjulte skader i ørerne:
– Der er biologisk tab af nervetråde. De sammenligner med et digitalt foto, hvor man har mange megapixels og går ned. Billedet bliver grovere og grovere. Det er det, der sker med lyden. Det sker over tid.
Opmærksom festival
På New Note-festivalen er man klar over faren.
– Vi spiller ikke med højere lydtryk end det, der er anerkendt på landsplan. Den gængse øverste grænse er 103 dB(A) vægtet i gennemsnit over et kvarter. Det betyder, at man i princippet godt kan spille højere, men også lavere, siger teknisk ansvarlig for New Note, Thomas Nørgaard Elvius, der til daglig blandt andet arbejder som tekniker på Klaverfabrikken.
Han tilføjer:
– 103 decibel er meget højt, og vi bestræber os på at spille lavere end det. Det er den øvre grænse. Det skal ikke være ubehageligt at gå til koncert, alle skal synes, at det er rart, inklusiv oppe foran.
Dog må lyden ikke være for lav:
– Når folk kommer til en koncert, forventer de, at det er højt. Derfor skal man op på et niveau, hvor det føles højt, men holde på det der, hvor det ikke giver høreskader.
Husk ørepropper
Søren Vesterhauge roser dog festivalen for at være opmærksomme på lydtrykket.
– Det er rigtig fint, at de tænker på det. Men festivaldeltagere skal have nogle ørepropper med, hvis de pludselig får for meget.