Elin kaster sig over eventyrløb

Foto: Mikkel Kjølby

– Et sted derude lærer man noget, som man ikke kan lære på diverse kurser, siger Elin Starup.

Den 42-årige IT-konsulent fra Alsønderup har kastet sig over ekstremsport. Det startede med 1/2-ironman i Helsingør og USA. Til sommer gælder det den fulde Ironman-distance og ekstremcykeløbet Race Across Denmark. Det hele fører frem til den ultimative drøm, det 5000 kilometer lange Race Across America i sommeren 2019.

Egentlig startede det hele ved en tilfældighed.

– Efter otte års pause fandt jeg cyklen frem igen i maj måned 2016. Så det er ikke noget, jeg har planlagt gennem længere tid. Det er kommet snigende. Det vokser på en helt uforklarlig måde, forklarer Elin Starup.

Den daglige træning foregår til og fra arbejdet i Brøndby. 45 kilometer hver vej. Nogle dag bliver turen hjem længere.

– Jeg har ikke noget træningsprogram. Jeg gør det på følelser. Hvis det føles rigtigt, så er det den vej, siger Elin Starup.

Mens hun var i USA i sommers opdagede hun det danske løb Race Around Denmark. Der var kun syv deltagere, som forsøgte at køre de 1600 kilometer gennem det danske land på fire dage. I år vokser løbet til 40 deltagere. Elin er en af dem.

– Da jeg blev opmærksom på løbet sidste år, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle den vej.

Løbet fungerer som kvalifikation og forberedelse til Race Across America i juni måned 2019. Det er en vej, som Elin kender fra ironmansporten.

– Det er meget et spørgsmål om, at jeg kaster mig ud i nogle ting. Jeg prøver dem af herhjemme og så tager jeg ud i verden. Sådan gjorde jeg med triatlon. Inden jeg tog til USA havde jeg aldrig set et bjerg fra en cykel før. Det bliver lidt det samme med ultracykling. Race Around Denmark er 1/3-del af løbet i USA, men har slet ikke de samme højdemeter, forklarer Elin Starup, som skal over de tre bjergkæder Sierra Nevada, Rocky Mountains og Appalachians, hvis hun skal køre hele vejen fra Oceanside i Californien til Maryland på østkysten.

– Der behøver ikke altid at være et sikkerhedsnet. Jeg kommer helt sikkert derud, hvor kroppen gør ondt. Der skal nok spises nogen tudekiks undervejs. Men hvis man kan sætte sig ud over det, kan man nærmest erobre hele verden.

Elin Starup er i gang med at skaffe sponsorkontrakter til det store løb, for der skal et team på ti personer med som støtte. Den ene af dem bliver hendes træner Claus Robl, som har gennemført Race Across America.