Dobbelt nordisk jubilæum

Foto: Niels Idskov

– Foreningen har otte nordiske flag. Vi mangler kun det samiske flag oppe fra Lapland. Det kunne være et ønske i jubilæumsgave, siger Beth Espedal, formand for Foreningen Norden Hillerød.

2018 bliver et ægte nordisk år i Hillerød – og det sker med to jubilæer. Foreningen Norden runder de 75 år, hvilket fejres lokalt i august, og dertil kommer, at Nordisk Lejrskole, som foreningen var med til at starte i fyrrerne, senere på året fylder 70 år. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

– Ja, det bliver et stort år for os, udtaler Beth Espedal, mangeårig formand for Foreningen Norden i Hillerød, og som personligt altid har været involveret i det nordiske samarbejde. Hun har været formand for foreningen siden 1981 og i bestyrelsen siden 1972.

Hendes far, Palle Berg-Sørensen, var i sin tid den første forstander for Nordisk Lejrskole, der blev taget i brug 7. oktober 1948.

Lejrskolen i det østlige Hillerød ejes i dag af en fond, er tilknyttet Danhostel og bærer det rammende navn Nordisk Lejrskole & Kursuscenter.

– Vi ved endnu ikke, hvordan vi markerer jubilæet for lejrskolen. Her og nu handler det om de 75 år med Foreningen Norden, og her er Hillerød samtidig vært for det nordiske venskabsmøde. Det finder sted den første weekend i august, og vi holder fest lørdag 4. august – selvfølgelig på Nordisk Lejrskole, fortæller Beth Espedal.

Foreningen Norden Hillerød har ca. 250 medlemmer og er den femtestørste lokalafdeling i Danmark. Der foregår hele tiden arrangementer i foreningen, som i efteråret bl.a. har været med til at markere Finlands 100 års-dag.

Alligevel er det ikke helt som i gamle dage, mener Beth Espedal. En væsentlig grund er den, at Hillerød Kommune i 2010 trak sig ud af samarbejdet, hvilket bl.a. har betydet, at idrætsfolkene fra HGI, og ungdommelige islæt kunne Foreningen Norden godt bruge.