Af Lars Elbrandt, byrådsmedlem SF, og Søren Lerche, byrådsmedlem SF
I Hillerød mister 15 børn hvert år en forældre, og cirka 310 børn oplever, at deres mor eller far indlægges med en alvorlig sygdom. Vi kan ikke tage sorgen fra børnene, men vi kan og skal hjælpe dem.
Vi reagerer alle forskelligt på sorg, for børn kan det være endnu sværere, når de endnu ikke har lært at sætte ord på de følelser, de har. “Jeg råber så højt, jeg kan med mine øjne”. Ordene er fra en 7-årig dreng, som var i dyb sorg over at have miste sin far. Han kunne ikke med ord sige, at han havde brug for hjælp til at gennemleve tabet af sin far.
Tab i barndommen kan have langvarende konsekvenser for børns skolegang, trivsel og socialt liv. Forskning viser, at de senere i livet har sværere ved at gennemføre en uddannelse, stifte familie og fastholde relationer. Der er større risiko for psykiske problemer og selvmordsforsøg.
Børn, der oplever sorg, har brug for hurtig hjælp, ekstra opmærksomhed, ekstra omsorg og sikkerhed for, at der er en faglig dygtig voksen, der ser og hører barnet.
I Hillerød er vi heldige, at der er trivselsgrupper for børn og unge i regi af Frivilligcenteret, men ikke alle børn og unge med behov har ressourcer til at bruge dette tilbud eller opmærksomme på, at det eksisterer. Vi har i Hillerød behov for, at skoler har lærere eller pædagoger, som er uddannet i at arbejde med børns sorg og kan bygge bro til de tilbud, hvor børn og unge kan få hjælp til at tale om sorgen.
Ingen børn skal stå alene med deres sorg. Derfor støtter SF budgetforslaget om sorggrupper. Det er nærliggende, at vi uddanner medarbejdere på skolerne til at kunne arbejde med sorg, for skolen er et nærmiljø, hvor barnet tilbringer en stor del af sin hverdag i. Børnene kender og er trygge ved deres lærere eller pædagoger. Det vil give mulighed for at hjælpe alle børn uanset familiens ressourcer. Børns sorg er et voksent ansvar.