Byrådsmedlem er skuffet over nye elbiler: – Jeg bliver ærlig talt en lille smule nervøs på vores medarbejderes vegne

Thomas Elong fra Venstre er langt fra tilfreds med, at Hillerød Kommune har leaset 18 elbiler, der kun har fået tre sikkerhedsstjerner

Hillerød Kommune fik de 18 elbiler i sidste uge. Bilerne skal bruges af hjemme- og sygeplejens personale, når de skal besøge borgere rundt omkring i kommunen. Foto: Martin Warming
Hillerød Kommune fik de 18 elbiler i sidste uge. Bilerne skal bruges af hjemme- og sygeplejens personale, når de skal besøge borgere rundt omkring i kommunen. Foto: Martin Warming

Byrådsmedlem Thomas Elong (V) er ikke ligefrem begejstret for den leasingaftale på 18 nye elbiler til hjemme- og sygeplejen, som Hillerød Kommune lige har underskrevet.

De 18 nye elbiler blev leveret i sidste uge, men Thomas Elong er glad for, at det ikke er ham, der skal køre i dem.

"Til gengæld er jeg rigtig ked af, at vores medarbejdere i hjemme- og sygeplejen årligt skal køre omkring en halv million kilometer i dem, når de skal besøge borgere," siger han til Hillerød Posten.

Det er medarbejdernes sikkerhed, som Thomas Elong frygter for. Bilen, der er en VW e-Up, har nemlig kun fået tre ud af fem mulige stjerner af testorganisationen Euro NCAP.

"Det, synes jeg, er simpelthen ikke godt nok. Jeg synes, det er er en rigtig god ide, at Hillerød Kommune går den miljørigtige vej og leaser elbiler, og det kan jeg som udgangspunkt kun støtte op om, men det skal altså ikke være på bekostning af medarbejdernes sikkerhed," siger han.

Ifølge FDM har VW sparet vigtigt sikkerhedsudstyr væk på den populære mikrobil Up.

"De tre stjerner er ikke ensbetydende med, at FDM direkte fraråder dem. Men omvendt er det heller ikke biler, vi vil anbefale," skriver FDM på sin hjemmeside.

Thomas Elong under sig over, at Hillerød kommune har leaset 18 elbiler, der kun har fået tre stjerner af testorganisationen Euro NCAP

Bliver nervøs

Venstre vil nu spørge borgmesteren, hvorfor Hillerød Kommune har valgt en bil, der kun har fået tre ud af fem mulige sikkerhedsstjerner.

"Jeg bliver ærlig talt en lille smule nervøs på vores medarbejderes vegne, når jeg googler sikkerheden på bilen. Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har noget imod VW, og Venstre vil selvfølgelig også den grønne omstilling, men medarbejdernes sikkerhed må altså komme i første række," siger Thomas Elong.

Han undrer sig også over, at der sidder helårsdæk på hjemme- og sygeplejens nye elbiler.

"Jeg ved, at organisationer som FDM anbefaler, at man bruger sæsondæk, så jeg kan ikke forstå, at der er blevet sat helårsdæk på. Men dem kan man heldigvis hurtigt få skiftet, og det vil jeg da anbefale, at vi får gjort så hurtigt som muligt," siger venstre-politikeren.

Han frygter, at medarbejdernes fagforeninger blander sig i sagen.

"Det værste, der kan ske, er, at fagforeningerne siger stop og ikke vil acceptere, at deres medlemmer kører rundt i så usikre biler. Vi står i en meget vanskelig situation, hvis medarbejderne ikke har nogle biler, de kan køre ud til borgerne i," siger han.

"Jeg synes, at Hillerød Kommune skal tage et ansvar for, hvilke biler man vælger at sende sine medarbejdere ud på vejene i. Vi er nødt til at sikre os, at vores personale kører i nogle biler, der er forsvarlige. Og det er den her ikke," slutter Thomas Elong. Hillerød Posten arbejder på at få en kommentar fra Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S)