2500 solgte boliger

2500 solgte boliger er det blevet til siden Søren Nielsen satte sig i front i Danbolig i Hillerød. Dengang forlod han sit job i banken og sprang ud i tilværelsen som ejendomsmægler og overtog Danbolig i Hillerød. Med sig fik han en rutineret ejendomsmægler, Hans Søgaard – som stadig er ansat i forretningen, og i 1996 kom Søren Nielsens kone, Marianne Søderberg, med i forretningen.

Siden har Danbolig i Hillerød i gennemsnit solgt cirka 100 boliger om året – i alt er det blevet til små 2500 boliger siden åbningen 17. april 1990.

På trods af nedgangstider, et såkaldt bundfrossent boligmarked og en ganske pæn konkurrence i Hillerød med en halv snes ejendomsmæglere, der kæmper om kunderne – er der kun et enkelt år, hvor Danbolig i Hillerød ikke tjente penge, udover det første år. Det var i 2007 – det år, den seneste boligkrise rigtig satte ind.

Men det var ikke den første boligkrise, der ramte Søren Nielsens tilværelse som ejendomsmægler.

– Følgerne af kartoffelkuren var ikke slut, da jeg startede. 4. kvartal 1993 gik markedet i gang. Der begyndte vi at sælge. Inden da var det lidt sløje tider. Men jeg tror, det er bedre at starte i dårlige tider end i gode tider. Hvis man starter i dårlige tider, er det ikke sikkert, man tænker over, at der kan komme dårlige tider, siger han.

Fra 1993 og frem til 2004 gik det ok med salget. I 2004 begyndte huspriserne at stige. I 2005 gik det helt amok.

– Der var et år, hvor priserne i Hillerød steg 40 procent. Vores lager af boliger til salg blev mindre og mindre, fortæller Søren Nielsen.

Normalt har Danbolig mellem 60 og 65 boliger til salg. Men en dag i 2005 var der kun syv huse at tilbyde køberne.

Så vendte boligmarkedet dramatisk. Spørger man Søren Nielsen startede krisen den 1. juli 2006.

– Hillerød var et af de steder, hvor huspriserne steg mest og hurtigst. Og da det gik den anden vej, var det samme, siger Søren Nielsen og viser en priskurve, hvor man kan se den dramatiske prisstigning og prisfaldet.

De sløje tider var tilbage. Beholdningen af huse til salg hos Danbolig steg til mellem 80 og 100.

– Der skulle arbejdes mere for tingene. Vi skulle arbejde med de købere, der var, siger Søren Nielsen, der som mange andre i branchen nu godt tør sige, at boligkrisen er ved at være slut.

– Der er jo en reaktion på et halvt til et helt år, før du kan sige, at det ikke er tilfældigt, men at nu er der en trend. Jeg tror, vi er der nu, hvor jeg vil kalde det normaltilstanden. Men det har også varet syv år – til 2012 eller 2013. I 2013 kunne vi se, at der begyndte vi at sælge lidt flere igen, siger ejendomsmægleren, som ikke håber, at historien gentager sig med nye, store prisstigninger.

– Det bringer for meget ulykke. Alle, der får købt på toppen og så skal sælge igen, også selv om der er gået 7-8 år, vil miste penge. Mange er insolvente, siger han.