11-årige Axel løber fra alle de andre

11-årige Axel Vang Christensen løber i Hillerød FIF, og han har haft et vildt 2015, hvor han vandt næsten alle de løb, han stillede op i.

Axel løber mellemdistancerne på 1000, 1500, 3000 og 4000 meter på bane inde og ude, på landevej og i kategorien cross, som er udendørs løb i vinterhalvåret på forskellige underlag som skovbund, sand, trapper og asfalt. Otte gange deltog han sidste år ved Østdanske Mesterskaber på de forskellige distancer og underlag, og alle gange vandt han. Tre gange slog han klubrekorden: I en baneturnering på Frederiksberg løb han 3000 meter i tiden 10,21,26 minutter. På Østerbro løb han 1000 meter på bane på 3,06 minutter, mens han på hjemmebane ved klubmesterskabet løb 600 meter på 1,51,45 minut. Hans personlige rekord på 1500 meter er 4,56 minutter, og den danske rekord er 4,55 minutter.

Ikke færdigudviklet

Axel går i 5. klasse på Frederiksborg Byskole. Han træner fem dage om ugen, hvor han står op lidt før seks og løber fem-syv kilometer inden skole, og om eftermiddagen løber han så igen. Om mandagen går han til saxofon og han har også en fridag i weekenden. Men den hårde træning er det værd:

– Når jeg synes, at det er hårdt, eller tænker, at jeg ikke gider at træne i dag, så kigger jeg på mine medaljer og spørger mig selv »Kan jeg virkelig stoppe nu?« Og nej, det kan jeg ikke. Det er så fedt nu, så jeg skal bare arbejde videre.

Drømmene ligger lige for:

– Der er så mange, der siger, at de gerne vil på landsholdet, men det kan alle jo komme og sige. Men min træner var på landsholdet, og selvfølgelig kunne jeg godt tænke mig at komme på landsholdet. Men man kan ikke vide i min alder, om jeg er god til 800 meter eller maratondistancen. Jeg og mine muskler er ikke færdigudviklet endnu, så det er svært at sige, hvad der sker i fremtiden, siger Axel.

Han drømmer dog også kortsigtet. I 2016 vil han have slået den danske rekord på 1500 og 3000 meter og have tiderne registreret på hjemmesiden statletik.dk. Han drømmer desuden om at kvalificere sig til Stockholm BAUHAUS Athletics i 2017, der er et slags diamond league udendørsstævne for børn.

Fremtid ser lovende ud

For omkring et år siden begyndte han et tættere samarbejde med træner i Hillerød FIF Nicolaj Raagaard Sørensen. Træneren er imponeret over Axel:

– Han er meget målrettet i sin træning. For et års tid siden havde han skrevet et brev til mig med nogle mål, der kiggede et par år ud i fremtiden. Det er ikke så mange unge i den alder, der gør det, siger han.

Og Axels drøm om landsholdet kan nås, mener træneren:

– Det ligger en del år ud i fremtiden. Der er selvfølgelig juniorlandsholdet, som han kan komme på, når han er 16-17 år, så det er jo om nogle år endnu. Men hvis han kan fortsætte udviklingen og undgå skader, som vi har haft held med, så er der ikke noget i vejen for, at det er et af de mål, der nok kan nås, siger Nicolaj Raagaard Sørensen.