Værfts-thriller: Mystik om Saddams skibe

Dette skib blev bestil at diktatoren Saddam Hussein, og afleveret fra Helsingør Værft i 1983.
Dette skib blev bestil at diktatoren Saddam Hussein, og afleveret fra Helsingør Værft i 1983.

Helsingør: Den tidligere ansatte på Helsingør Værft Jørgen Bodilsen stiller i en ny spændingsbog skarpt på værftets byggeri af troppetransportskibe.

At 63-årige Jørgen Bodilsen nu debuterer som forfatter med den politiske thriller Syndikatet, skyldes primært to forhold. I firserne var Jørgen Bodilsen ansat på Helsingør Værft, hvor man mod dansk lov byggede tre troppetransportskibe til Saddam Hussein. Og i 2009 læste Jørgen Bodilsen PET,s netop udkomne rapport om overvågningen i den periode og konkluderede, der måtte mangle et afsnit om Helsingør Værft.

For 30 år siden fik Helsingør Værft en ordre på tre skibe til Irak. Officielt var de handelsskibe, men ikke mange på værftet – eller dem, som var med til at tage beslutningen om ordren – kunne undgå at vide, det drejede sig om troppetransportskibe. Det var ikke tilladt ifølge dansk lov, da Irak var i krig mod Iran, men politikerne lod opgaven udføre på værftet, for det skaffede masser af arbejde, og de ansatte på Helsingør Værft følte ikke, det var deres ansvar at afgøre, hvilke slags skibe de skulle bygge.

– Jeg forsøgte at tage sagen op dengang, men i bund og grund var det jo hverken arbejdernes eller tillidsmændene ansvar, det var politikernes og regeringens. Vi tav og byggede skibene, fortæller Jørgen Bodilsen, som arbejdede på Helsingør Værft dengang, og som siden aldrig helt har sluppet tankerne om den fortiede opgave. Det er der nu kommet en spændingsroman ud af, thrilleren Syndikatet, som udkommer på Skriveforlaget den 8. marts.

Det er Jørgen Bodilsens politiske drive, som har fået ham til at forfølge den gamle sag. Da PET i 2009 udsendte en rapport, som skulle afdække efterretningstjenestens overvågning fra 1968 til 1989, nævnte den ikke noget om, der skulle være foretaget nogen form for overvågning i forbindelse med byggeriet af de tre troppetransportskibe.

– Jeg synes bestemt, der mangler en væsentlig del i PETs rapport. Hvorfor står der intet om, at de holdt øje med, hvem der arbejdede på værftet, og om den store risiko for terror, det trods alt må have været at acceptere at bygge krigsskibe for en mellemøstlig diktator?

– Netop det er udgangspunktet i min thriller, at nogen har ryddet op og gjort alt for at skjule det moralske ansvar, som politikerne vendte det blinde øje til, siger Jørgen Bodilsen.