Ulrich Wolf
Et klik og man er tusind kilometer væk. Det tager kun et splitsekund og så kører nettet på fuld hastighed. Sådan burde det være, især i København og omegn.
Men sådan er det ikke i Ballerup, trods den gode placering ved storbyen og en stor repræsentation af virksomheder. For nettet i Ballerup er generelt for langsomt. Det viser en ny bredbåndsanalyse, som Ballerup Kommune har lavet.
Den viser, at en stor del af kommunen er underrepræsenteret med bredbånd og fibernet og dermed ikke er rustet digitalt til stigende mængder tung data som film og musik.
På rådhuset ser man det som et stort problem, fordi dårlig digital dækning har stor betydning for, at både borgere og virksomheder vil placere sig i kommunen.
»Det går for langsomt med bredbåndsdækningen og mange steder i kommunen er det slet ikke dækket tidssvarende. Et godt net, som f.eks fibernet er med til at tiltrække borgere og virksomheder til kommunen og derfor er vi nødt til at satse på bedre forbindelser. Vi må arbejde aktivt på at forbedre tilstanden, for det er uholdbart, at udkantsdanmark er 11 kilometer fra Rådhuspladsen, når det kommer til digital infrastruktur,« siger Søren Krøigaard, teknisk direktør i Ballerup Kommune.
Millioner til net
På den baggrund har politikerne i kommunalbestyrelsen vedtaget, at satse på en bedre digital infrastruktur ved at sætte 2,1 millioner kroner af til en øget indsats. Det betyder, at man har vedtaget den såkaldte satsningsgrad 2, hvor det politiske standpunkt er, at bredbåndsudbygningen er af vital betydning, der ikke kan overlades til markedet alene og hvor regeringens initiativer heller ikke vurderes at være nok til at sikre en god udvikling for Ballerup.
Problemet er, at installationen af netkabler ikke er en kommunal opgave, men er lagt i hænderne på private udbydere, der efter kommunens mening ikke er aktive nok i udbygningen af f.eks fibernet. Så Ballerup Kommune kan ikke selv udbygge bredbåndsdækningen.
Kommunen kan til gengæld forberede installationen af kabler ved f.eks at grave tomrør ned og gøre så meget som muligt klar, når der alligevel skal graves i forbindelse med kommunale projekter.
Jorden gøres klar
»Kabelnettet ejes ikke af os, men af teleselskaberne, så vi kan ikke sørge for hurtigere net, men vi kan gøre klar til etableringen og dermed gøre det lettere for teleselskaberne, når vi alligevel graver i jorden, som f.eks når vi skal udskifte vores el-master i de kommende år. Der kan vi grave tomrør ned og andre ting, der kan lette vejen hen imod en bedre bredbåndsdækning;« siger borgmester Jesper Würtzen (A).
Målet er i sidste ende at sikre en veludbygget bredbåndsstruktur, der som minimum når regeringens mål og gerne mere i 2020.