Misbrugte kvindes NemID: Her er straffen

En 52-årig mand har opbygget sig noget af en gæld, da han i løbet af et halvt år misbrugte en kvindes NemID til at optage diverse kviklån

Misbrugte kvindes NemID: Her er straffen
Den 52-årige mand erkendte sig skyldig samt sin erstatningspligt og erstatningskravets størrelse.
Den 52-årige mand erkendte sig skyldig samt sin erstatningspligt og erstatningskravets størrelse.

I juni blev der afsagt dom i en sag om databedrageri ved Retten i Helsingør. En 52-årig mand var tiltalt for uberettiget at have ændret, tilføjet eller slettet oplysninger til brug af elektronisk databehandling – og den anklage erkendte han ifølge dombogen sig skyldig i.

Han erkendte, at han i perioden fra 1. september 2017 til 16. april 2018 havde misbrugt en kvindes NemID. På den måde havde han optaget forskellige lån i hendes navn for i alt 543.495,97 kroner.

Beløbet var optaget ad otte omgange i lånevirksomheder som Nordea, Basisbank, Vivus og Nord Credit. Det største lån blev optaget hos Leasy i januar 2018 – her havde den 52-årige misbrugt kvindens oplysninger til at skaffe sig 162.000 kroner.

Dommen

Ifølge dombogen nedlagde Anklagemyndigheden påstand om fængselsstraf, og kvinden bad om erstatning på 106.800,60 kroner. Pengeinstitutterne krævede også gælden, der i dag er på i alt 530.756,11 kroner, betalt.

Den 52-årige blev idømt 10 måneders betinget fængsel med en prøveperiode på to. I den periode må han ikke begå ny kriminalitet.

I strafudmålingen lagde retten vægt på den 52-åriges gode personlige forhold med arbejde og stabilitet, samt at han efter hændelsesforløbet søgte hjælp. Den tiltalte skal betale erstatningen til kvinden, mens eventuelle yderligere erstatningskrav må afgøres ved et civilt søgsmål.