Kunder ødelægger og stjæler i genbrugsbazar

Foto: Sarah Marie Winther
Loppesupermarkedet Byens Bazar åbnede i august sidste år på Prøvestensvej, og siden er mange glade kunder myldret ind og ud gennem de automatiske skydedøre. Men imellem de mange positive oplevelser er der desværre også nogle sælgere, hvis varer er blevet ofre for fummelfingrede - og langfingrede - kunder. Foto: Sarah Marie Winther
Loppesupermarkedet Byens Bazar åbnede i august sidste år på Prøvestensvej, og siden er mange glade kunder myldret ind og ud gennem de automatiske skydedøre. Men imellem de mange positive oplevelser er der desværre også nogle sælgere, hvis varer er blevet ofre for fummelfingrede – og langfingrede – kunder. Foto: Sarah Marie Winther

Det er sommer, og rundt omkring i landet vrimler det med udendørs loppemarkeder. Men når årstiden skifter og temperaturen falder, myldrer loppefolket til de såkaldte loppesupermarkeder, som skyder op overalt fra Køge til Gribskov. Her lejer man en stand i en aftalt periode, og på standen placerer man de ting, som man vil sælge. Prisen fastsætter man selv, ligesom man prismærker sine ting. Medarbejdere i loppesupermarkedet tager imod betaling fra kunderne for de købte ting, og man skal derfor ikke passe sin stand. Når lejeperioden er udløbet, får man udbetalt pengene fra salget, som typisk er fratrukket 15 procent til loppesupermarkedet.

Det lyder umiddelbart både nemt og smart. Men i Byens Bazar, som er Helsingørs mest etablerede genbrugssupermarked, har nogle sælgere fundet ud af, at de ikke bare kan lade deres stand være i lejeperioden. Kunderne passer nemlig ikke på de ting, der står på hylderne – og nogle stjæler ligefrem. En af dem, der har fået ødelagt og stjålet varer, er Mette Darling fra Helsingør. I løbet af den tid, hun havde en stand, mistede hun adskillige effekter.

– Efter at have stået til salg deroppe var min dvd-afspiller defekt, emballagen var splittet ad og fjernbetjeningen til den og fjernsynet var væk. Ligeledes var der blevet stjålet tøj og sko, siger hun.

– Det er ikke stedet skyld, men den simple kendsgerning, at vi ikke har hensyntagen indbygget i os. At passe på det, der ikke er dit. På den måde kommer en ny vare, der stadig ligger i emballagen, til at ligne en gammel brugt vare, når man tager den med hjem igen, siger hun.

Den dårlige oplevelse har gjort, at Mette Darling ikke vil forsøge sig med den nye type loppemarked igen. Hun understreger, at hun er vild med idéen og at der formentlig findes varer, der passer bedre til den. For eksempel møbler, der ikke kan tage skade.

Også Hanne Thusgaard fra Helsingør har haft problemer med loppesupermarkedet på Prøvestensvej. To gange har hun haft en stand, og selvom hun havde tyverisikret sine varer, blev der stjålet.

– Forleden var jeg selv nede og kigge i butikken, og en dame gik åbentlyst rundt og stjal. Min søn og jeg så hende tage en sort bluse ned i sin taske. Vi sagde det til den unge ekspedient, men hun kiggede på mig, kiggende på damen og gjorde ikke mere ved det, siger Hanne Thusgaard, der er færdig med at sælge sine brugte ting i Byens Bazar.

– Tyveri kan ikke forhindres, men de behøver heller ikke gøre det til en gavebod. Man kan finde nogle gode ting derinde, hvis man er heldig, og derfor vil jeg stadig kigge ind en gang imellem som kunde – men aldrig mere som sælger, siger hun.

Nina Lenstrup fra Helsingør har i øjeblikket en stand i genbrugssupermarkedet, men hun er også ved at være træt af kundernes lemfældige omgang med varerne. Hun har blandt andet haft tuscher til salg, som nogle kunder ville afprøve. I stedet for at bede om papir ved kassen valgte de at tegne på nogle bøger, hun havde stående.

– Man skal vælge med omhu, hvad man vil have til salg, for man skal næsten forberede sig på at det kan blive ødelagt, siger Nina Lenstrup, der ellers er enig med de to andre i, at butikkens koncept er godt.

Byens Bazar har butikker i Helsingør, Søborg, Horsens og Silkeborg. Ifølge Niels Frederiksen, der ejer butikkerne, er sikkerheden i højsædet.

-Vi har gjort et kæmpestort stykke arbejde for at sikre kundernes varer, og jeg vil mene, at tyveriet er stærkt begrænset, siger han.

En af forklaringerne på de forsvundne varer er også, at mange kunder tager en vare for så at sætte den et andet sted. Dermed tror sælgerne, at deres ting er blevet stjålet. Men butikkens IT-system gør, at de alligevel får penge for deres ting, selvom de er blevet solgt efter, de har lukket deres stand. Det forklarer Niels Frederiksen.

Han henviser desuden til butikkens handelsbetingelser, hvor der står, at alt er på eget ansvar.

– Der bliver jo også stjålet i Irma og Netto, men der brokker folk sig ikke. Vi har bedre overvågning og mindre tyveri end mange af vores konkurrenter, siger han.

Den 1. juli åbnede det nye loppesupermarked »Brugt – nyt for dig« i Gefionscentret på Fenrisvej. Her går man meget op i at sikre sælgernes varer bedst muligt mod tyveri, fortæller indehaver Jim Bengtsson.

Blandt andet er butikken indrettet sådan, at man skal gennem en smal passage, hvor ekspedienten sidder, for at komme ud. Desuden er alle afkroge af lokalerne videoovervågede, og det er ikke tilladt at tage tasker med ind. Dem skal man sætte i et aflåseligt skab ved ingangen.

– Vi har ofret rigtig mange penge på sikkerhed, for det er der, vi har mulighed for at skille os ud. Vi kender godt til de problemer, der er, siger Jim Bengtsson, der også opfordrer alle sælgere til at leje alarmer til deres ting.