Fire er dømt i bedstefar-bandesag

Foto: Fotograf Lars Skov
200309 Helsingør, Retten blev officielt åbnet.
  Foto: Lars Skov
200309 Helsingør, Retten blev officielt åbnet. Foto: Lars Skov © Fotograf Lars Skov

62 årig mand fra Virum dømt for sin medvirken i stor hashsag, hvor 200 kilo hash blev indsmuglet fra Spanien, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Du er løsladt !

Sådan lød det fra anklageren, Camilla Godfrey, da den fjerde tiltalte i den såkaldte bedstefarbande-sag fik sin dom. Et år lød straffen på for den 62-årige Niels Hyldstrup, som herefter blev løsladt, da han har siddet varetægtsfængslet siden den 20. maj sidste år.

Med denne dom er fire af de tiltalte i hash-sagen blevet dømt. Den hårdeste straf har den 66-årige Ebbe Norsk fået. Han blev idømt tre års fængsel for indsmugling af 200 kilo hash til en adresse på Slåenvej i Dronningmølle samt for forsøg på indsmugling af yderligere 60 kilo hash fra Spanien til Schweiz.

Falsk væg

I fredags blev Sten Lauritzen idømt to års fængsel for at have opbevaret hashen i en hule bag en falsk væg i sit hus, og tidligere er en mand, der lagde carport til udpakningen af den specialbyggede trailer, som hashen blev indsmuglet i, blevet idømt halvandet års fængsel – hvoraf det ene år blev gjort betinget.

Alle fire sager er ved Retten i Helsingør kørt som tilståelsessager.

Nu mangler to af hovedmændene at få deres sager afgjort. De to mænd sidder varetægtsfængslet i Spanien, men de danske myndigheder forsøger at få dem udleveret til retsforfølgelse herhjemme. Der er således berammet en retssag til endelig dom og afslutning i Retten i Helsingør den 27. april.

Kultiveret og flegmatisk

Det var en yderst stilfærdig og kultiveret gråhåret mand som næsten flegmatisk men meget imødekommende svarede på spørgsmål fra både anklageren og forsvareren, Finn Bachmann.

Niels Hyldstrup forklarede i retten, at han havde kendt Ebbe Norsk i nogle år. De gik begge til nogle yoga-kurser, og den restaurant, som den 62-årige er medindehaver af i det indre København, leverede sund mad til Ebbe Norsks Yoga-skole. De to kendte hinanden flygtigt fra tidligere.

En af hovedmændene i hashindsmuglings-sagen sidder som nævnt varetægtsfængslet i Spanien. Ham kender den nu dømte også via sin restaurant. Men det var Ebbe Norsk, der var den, der lavede aftaler om fordeling af de indsmuglede cirka 200 kilo hash.

De 100 kilo blev straks efter indsmuglingen afhentet på adressen i Dronningmølle af en ukendt. De resterende 100 kilo blev pakket om i plastickasser og poser, som blev gemt i et hemmeligt rum i Sten Lauritzens hus.

Aktiv rolle

Hyldstrup erkendte i retten at have deltaget i videreoverdragelse af 40 kilo hash samt at være i besiddelse af yderligere 60 kilo hash med henblik på videreoverdragelse, og det takserede dommer Mikael Friis Rasmussen til en ubetinget straf på et års fængsel.

Dommeren lagde vægt på at Niels Hyldstrup havde spillet en aktiv rolle i distributionen af hashen, men at hanb ikke deltog i selve indsmuglingen,

– Denne dom lægger sig i kølvandet på de sager, der allerede er afgjort og passer med de øvrige tre domme, der er faldet i sagskomplekset, sagde dommeren i sin begrun delse og tilføjede, at der var tale om organiseret og professionel kriminalitet.