Efter vanvidskørsel: V uden folketingskandidat kort før valget

Under valgkampen i maj 2015 var Søren Hyldgaard sammen med Kristian Jensen (V) i Helsingør for at tale med vælgere foran Kulturværftet. Foto: Simon de Visme
Under valgkampen i maj 2015 var Søren Hyldgaard sammen med Kristian Jensen (V) i Helsingør for at tale med vælgere foran Kulturværftet. Foto: Simon de Visme

Med højst fem måneder til valget må Venstre finde en ny kandidat til Folketinget i Helsingør Kredsen. Det sker efter, at Søren Hyldgaard tirsdag valgte at fratræde sit kandidatur med øjeblikkelig varsel. Byretten havde forinden kendt ham skyldig i overtrædelse af Færdselsloven – en overtrædelse der blev straffet med en ubetinget frakendelse af kørekortet i et år samt en bøde på omkring 21.000 kroner.

Siden skærpelsen af Valgbarhedsloven i april 2018 har det ikke været muligt at stille op til valg, hvis man er straffet med eksempelvis en ubetinget frakendelse af kørekortet, som Søren Hyldgaard nu er.

– Det er en rigtig ærgerlig situation, specielt for Søren. Vi havde i går et møde i kredsbestyrelsen, hvor vi talte om, hvem vi vil pege på som ny kandidat. Her til morgen (onsdag) har vi varslet vores medlemmer om et kommende opstillingsmøde om 14 dage, hvor den nye kandidat skal vælges, lyder det fra Bjørn Cronquist, der for nyligt overtog formandsposten i Helsingør Kredsen. Han kendte først til udfaldet af retssagen mandag aften.

Med kort varsel

Selvom at årsagen til byrettens dom skal findes tilbage i sommeren 2015, hvor den nu tidligere folketingskandidat fik tre klip i kørekortet for tre gange på fire måneder at køre for stærkt i en zone med vejarbejde på Lyngby Omfartsvej, havde Bjørn Cronquist kun kendt sagen i en uges tid, da Frederiksborg Amts Avis talte med ham onsdag.

– Det var med kort varsel, at vi måtte indstille os på, at finde en ny kandidat, men vi har fundet en plan, som vi i bestyrelsen tror på, fortæller formanden.

Respekt fra vælgerne

Med den knappe tid til Folketingsvalget har opgaven ifølge Bjørn Cronquist været at finde den nye kandidat blandt de mere garvede politikere, der kan trække på deres politiske erfaring.

– Vi kan ikke bare gå ud og finde en på gaden. Vedkommende bliver jo kastet direkte ind i en valgkamp, der har været i gang længe og er derfor selvsagt bagud fra start. Derfor peger vi på en med en vis erfaring og som er klar til at smøge ærmerne op, siger han.

Selvom det bliver en svær og hård valgkamp for den nye kandidat, tror Bjørn Cronquist dog ikke, at det er en umulig opgave for vedkommende at hive nogle stemmer hjem.

– Jeg tror mange vælgere har respekt for den nye kandidat, der tiltræder og står klar med opsmøgede ærmer, lyder det.

Hvem den nye kandidat er, vil Bjørn Cronquist løfte sløret for snarest muligt, når vedkommende selv har fået lov til at vende sig til nyheden.

Søren Hyldgaard udtalte tirsdag til Frederiksborg Amts Avis, at han ikke var enig i rettens dom. Derfor har han anket sagen til Landsretten. Udover at have været folketingskandidat i Helsingør Kredsen sidder Søren Hyldgaard i kommunalbestyrelsen i Rudersdal – en post som han har valgt at tage orlov fra frem til Landsrettens afgørelse.

Folketingsvalget falder senest mandag den 17. juni 2019.