Fem unge mennesker, der bokser med vægten og psyken, flytter ind i et fælles hus i en måned.
Her kæmper de unge hårdt for at styrke dem selv både indeni og udenpå – i fællesskab med hinanden, en psykolog, træneren Per Nielsen og med vært Lene Beier på sidelinjen.
Sådan beskrives præmissen i det nye TV 2-program ’Det fede fællesskab’, der har premiere tirsdag den 31. januar på TV 2 og TV 2 PLAY.
43-årige Per Nielsen fra Helsingør driver sit eget firma og har speciale i vægttab, og arbejder i dag også som fysisk træner og kostvejleder i Nordsjælland Håndbold for håndboldliga holdet – ligesom han selv er tidligere elitehåndboldspiller I Helsingør IF, Team Helsinge og i Tyskland.
– Vi prøver gennem fire uger at guide deltagerne både i forhold til vores faglighed, men også med at skabe et fællesskab, hvor de kan bruge hinanden. De kan se sig selv i hinanden og har gået med nogle af de samme tanker. Meningen er, at de skal hjælpe hinanden igennem også på den lange bane, fortæller Per Nielsen, som efter et halvt år mødes med deltagerne igen for at se, hvordan det er gået.
Handler om livsstil
– En ting, vi ved om vægttab og livsstilsændringer, er, hvor svært det er at holde på den lange bane, siger Per Nielsen, der understreger, at programmet ikke bare handler om vægttab.
– Jeg vil hellere kalde det en livsstilsændring. For den ene af de kvindelige deltagere er det faktisk ikke så vigtigt, at hun taber sig, for hun er sund nok, men der er noget psykisk ubalance i hendes sundhed – og hvordan hun ser på sig selv, siger Per Nielsen, der tilføjer at livsstilsændringer er svære.
– Det er ikke bare noget, man får løst på fire uger. I forhold til det man vil løse, kan man på egen hånd se, så vidt man nu kan, hvor man har nogle triggere henne, hvor man har nogle udfordringer og faldgruber. Det er en god idé at spørge sig selv om de ting.
Han forklarer, at det under en livsstilsændring er afgørende, at man kan se sig selv i det, man gør.
– Jeg plejer at sige, at hvis man ikke kan se sig selv gøre det, man gør, om fire år, så er det en forkert vej, man er på vej ud af, lyder det fra træneren.

Kan opfattes stigmatiserende
Programmet er altså tiltænkt dem, der ønsker at ændre deres livsstil – frem for at være et vægttabs-program.
– For nogle deltagere handler det om vægten – hos andre gør det ikke.
Og Per Nielsen genkender, at en titel som “Det fede fællesskab” kan opfattes stigmatiserende.
– Titlen er valgt af TV 2. Generelt diskuteres det, hvordan vi tiltaler folk med svær overvægt. Der kører også en debat, om man i stedet skal bruge ordet “adipositas”, der er det latinske ord for fedme.
Skyld, skam og selvbebrejdelse
For Per Nielsen er formålet med programmet klart.
– Jeg håber, folk får øjnene op for, hvor hårdt det er for mange at gå rundt med, og hvilke tanker man bærer på af skyld, skam og selvbebrejdelse, siger han.
– Mange tror, at det bare er deres egen skyld, og at de bare kan tage sig sammen – dyrke noget motion, spise noget mindre og sundere. Jeg tror, mange vil kunne genkende nogle af de samme tanker.
I stedet håber han, at seerne vil få noget brugbart med sig.
– Det handler om at vise, hvilke nemme værktøjer, som måske ligger lige foran snuden på én, som man enten ikke har set, eller som man ikke ved, hvordan man skal gribe fat i. Det håber jeg, seerne kan få med.
Han lægger også vægt på, at livsstilsændringer er meget individuelle – forskellige mennesker har forskellige udfordringer.
– Jeg håber, man får en bredere forståelse for, hvor komplekst det også er, og hvorfor det er så svært, når deltagerne har forskellige ting med sig sundhedsmæssigt.