De fyldte hele pladsen ved Bella Center St.

Tusinder af mennesker er lørdag formiddag trukket i de praktiske sko og stimlet sammen neden for Bella Center Metrostation på Amager i København. Sammen skal de ud på den første af tre gå-træninger frem mod en gåtur på 45 kilometer langs kysten fra Kongens Nytorv til Helsingør Kulturhavn den 1. juni 2019.

– Velkommen til jer allesammen. Jeg har glædet mig utroligt meget til at se, hvor mange vi ville blive i dag, og jeg kan da allerede nu se, at vi er rigtig mange, råber initiativtager Jakob Amsgaard, så højt han kan i håb om, at flest mulige kan høre ham.

Når fællesskabet vokser

Det var allerede i sensommeren, at han fik ideen om en fælles gårtur fra København til hans gamle hjemby Helsingør. Med 'fælles' tænkte Jakob Amsgaard dengang på ham selv og nogle venner, og hvis deres venner ville med, var de naturligvis også velkomne. For at gøre det lettest for ham selv, satte han en dato og lavede en begivenhed for turen på Facebook, så hans venner nemt kunne invitere dem med, de ville.

– Det var en fredag aften, jeg lavede begivenheden, og da jeg stod op lørdag morgen, var der pludselig 96 deltagere og flere hunderede, der var interesserede i begivenheden, fortæller han.

Derfra tog det ellers fart. Om søndagen deltog 700, mandag 1000, og i dag er der mere end 6,5 tusind deltagere i hovedbegivenheden – den 45 kilometer lange gåtur langs kysten – mens mere end 50.000 har trykket, at de er interesserede i eventet.

– Det er jo altid lidt spændende, hvor mange der egentlig møder op. Det er jo ikke en bindende tilmelding at trykke, at man deltager på Facebook, lyder det Jakob Amsgaard.

Et godt initiativ

Pladsen ved metrostationen er så fyldt, at folk også er stimlet sammen ovre på den anden side af vejen, og på opfordring fra deltagerne forsøger Jakob Amsgaard nu at råbe endnu højere, da han kort indleder ruten.

De bagerste kan stadig ikke høre ham og heller ikke se ham, men da de forreste begynder at gå, følger de alligevel strømmen og snart snor en lang slange af kvidrende folk sig ned ad Ørestads Boulevard og drejer ind i Amager Fælled.

Blandt deltagerne er Caroline Friis-Jensen fra Hillerød. Hun skal gå den ti kilometer lange træningstur sammen med sin mor Tine Friis-Jensen og sin nabo Helen Marcussen.

– Det var faktisk ved et tilfælde, at vi lige mødte Helen herinde. Vi havde ikke aftalt noget på forhånd, så det er lidt sjovt og hyggeligt, at vi nu kan gå turen sammen, fortæller Caroline Friis-Jensen.

Det var gennem begivenheden på Facebook, at hun, hendes mor og nabo fik kendskab til gåturen langs kysten og træningerne, og det fangede hurtigt deres interesse.

– Det er jo et supergodt initiativ, og det er en måde at få set byen og området herude ved Amager Fælled på, og så er det da et mål, at vi til sommer kan gå med på den 45 kilometer lange tur, siger Caroline Friis-Jenen med et smil.

Med inspiration fra søster

Solen skinnede, da Jakob Amsgaard for første gang selv gik den 45 kilometer lange tur fra Kongens Nytorv til Helsingør i juni 2018.

Hans søster havde i anledning af sin 42 års fødselsdag gået fra Østerport til Helsingør – én kilometer for, hver sommer hun havde nydt. Nu ville han gøre sin søster efter, og sammen med en kammerat snørede han skoene en sommermorgen, drog afsted og var fremme i Helsingør små ni timer senere.

– Det var helt fantastisk. Der sker noget, når man er ude at gå så langt. Ni timer med samtaler om alle mulige forskellige ting og med mange oplevelser på vejen, fortæller Jakob Amsgaard og tilføjer, at det var helt specielt at dele oplevelsen med en ven.

– Det at gå sammen med min ven, Peter, var rigtig fedt, fordi der sker så meget undervejs, og fordi det er noget særligt at nå i mål efter at have gået 45 kilometer. Det er en oplevelse, vi nu har sammen.

At møde nye mennesker

Ved Christianshavns Kanal stopper turister op for at tage billeder af den lange menneskeslange, der er blevet lidt opbrudt på grund af røde trafiklys. Her går deltagerne og stadig sludrer løs med gammel venner, og endda nogle med mennesker, de kun lige har mødt.

– Det er lidt som at møde en brøkdel af facebook-fællesskabet i virkeligheden. Vi har vel alle læst om turen derinde. Det er meget sjovt, lyder det fra en kvinde, der netop har introduceret sig til en ældre herre, der gik de første kilometer alene.

Snart går de over Inderhavnsbroen med Operaen på deres højre side og Den Sorte Diamant på venstre. Forude venter Nyhavn og en tur ned langs Søerne. Over syv kilometer er tilbagelagt, og inden længe når de mange deltagere Forum, der er målet for i dag.

Planlægning

Forberedelserne til den lange gåtur op langs kysten har længe været i gang. Med den store opbakning på facebook har Jakob Amsgaard både været i kontakt med diverse myndigheder for at sikre, at turen er lovlig, og at sikkerheden er i orden.

– Det er rigtig fedt med den store opbakning til turen, men det kræver selvfølgelig at sikkerheden er i orden. Jeg har været i kontakt med Københavns Kommune for at få lov til at gå fra Kongens Nytorv. Vi har lånt pladsen i halvanden time, så folk kan komme godt fra start, fortæller han.

Deltagerne vil på den lange rute blive sendt afsted efter, hvor hurtigt de regner med at gå, så turen kommer til at glide bedst muligt.

Udover kommunen har Jakob Amsgaard også været i kontakt med politiet for at forhøre sig om, hvor mange deltager, der maks må gå med på ruten. Her var svaret enkelt:

– De fortalte mig, at der må gå så mange der vil på ruten, så længe det ikke er en demonstration, og så længe deltagerne overholder færdselsreglerne.

De næste fælles træningsture er den 31. marts, hvor ruten er 15 kilometer og 28. april, hvor deltagerne skal afsted på 20 kilometer.

Det er gratis at deltage i alle turene og det kræver ingen tilmelding.