Ny tidsplan for stort trafikprojekt: Lyskryds bliver først forårsklar

Den store ombygning, som skal gøre rundkørslen til et lyskryds, gik i gang i sidste uge, men forventes først færdig til februar. Første del af arbejdet foregår på Frederikssundsvej.          Foto;: Niels J. Larsen
Den store ombygning, som skal gøre rundkørslen til et lyskryds, gik i gang i sidste uge, men forventes først færdig til februar. Første del af arbejdet foregår på Frederikssundsvej. Foto;: Niels J. Larsen

Den stærkt trafikerede rundkørsel i Kregme skulle oprindeligt have afsluttet sin forvandling til et flersporet og lysreguleret kryds ved udgangen af i år. Men ombygningen bliver ingen tidlig julegave til de cirka 20.000 bilister, der hver dag kører gennem det trafikale knudepunkt. Det store trafikprojekt er løbet ind i forsinkelser, og Vejdirektoratet forventer, at lyskrydset tidligst kan tages i brug til februar. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

– Havde vi kørt efter den oprindelige tidsplan, så var vi færdige inden jul. Nu forventer vi i stedet, at vi er færdige til februar. Desværre blev vi nogle måneder forsinket på grund af corona, siger Dorte Hvid, projektleder i Vejdirektoratet.

Ombygningen af krydset blev forsinket, da Ekspropriationskommissionen i november sidste år ønskede en ekstra gennemgang af enkelte detaljer i Vejdirektoratets plan. Inden hængepartiet blev afklaret ramte coronavirus Danmark og først i juni lykkedes det at afholde en ny besigtigelse med kommissionen, hvor Vejdirektoratet fik endeligt grønt lys. Det har forsinket projektet i flere måneder, og selvom Vejdirektoratet forventer, at krydset vil være klar til brug i februar, så vil projektet ikke være helt færdiggjort til den tid.

– Vi regner med, at selve krydset og signalanlægget er klar og kan tages i brug, men det øverste slidlag kan ikke lægges om vinteren. Den varme asfalt bliver for hurtig kold. Først til maj vil det der blive lagt det endelige slidlag på og permanent afstribning, siger Dorthe Hvid.

– Det forudsætter selvfølgelig, at vi ikke får en vinter som i 2009 med frost fra november til marts. Så må vi lave nye planer igen.

Gået i jorden

Den seneste tid er grønne og røde flag – opmærkninger til den fortstående ombygning – dukket op af jorden nær rundkørslen i Kregme. I sidste uge gik de første store maskiner så i jorden og påbegyndte arbejdet. Det består i første omgang i at lave nye adgangsveje til Gyden og Kregme Kirke fra Frederikssundsvej.

– Det første, vi gør, er at sikre den fornødne adgang til borgerne i Gyden og til kirkens parkeringsplads, for når vi først begynder at grave på Hillerødvej, bliver de nuværende adgangsmuligheder enten spærret af eller begrænset, sier Dorthe Hvid.

Arbejdet med de nye adgangsveje forventes færdigt i starten af oktober. Herefter starter selve ombygningen af rundkørslen og gravearbejdet i Hillerødvejen. Det forventes påbegyndt i uge 41.

Vinderbud på 10 millioner

Rundkørslen i Kregme er en statsvej og knudepunkt mellem den gennemgående Hillerødvej, Frederikssundsvej og Kappelhøjvej, hvor op mod 20.000 bilister dagligt kører igennem. det giver lange køer både om morgenen og om eftermiddagen.Vejdirektoratet har beregnet de nuværende maksimale kølængder til 7 km om morgenen og til 2,5 km om eftermiddagen.

For at lette trafiksituationen indgik indgik den Venstreledede regering og Dansk Folkeparti i marts 2019 en trafikaftale, som sikrede 22,7 millioner kroner til en ombygning af rundkørslen i Kregme.

Fem entreprenører bød siden ind på projektet. Udbuddet blev vundet af M.J. Eriksson A/S med en pris på 9.8 millioner kroner.

– Det dækker næsten hele projektet. Der er taget noget signalteknisk ud og noget, som kommunen skal lave. Derudover er der blandt andet brugt penge på den arealerhvervelse, som skulle til for at gøre projektet muligt, siger Dorthe Hvid.