Munkenes øl er kommet til Danmark

Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Marcus Henglein. Bare sytten år og dansk eneimportør af bayerske øl.
Marcus Henglein. Bare sytten år og dansk eneimportør af bayerske øl.

Store Havelse: Ved Store Havelse sidder en meget ung mand på et lager af oldgammelt øl.

Selve væsken i de 4000 flasker er selvfølgelig ikke for gammel, men opskrifterne på noget af bryggen går helt tilbage til middelalderen.

Marcus Henglein på bare 17 år er blevet Danmarks første og eneste importør af en bred vifte af Bayersk Øl. Herunder fra bryggeriet Augustiner. Augustiner fremstiller blandt andet gyldne dråber, som er lavet efter opskrifter, der går tilbage til middelalderen. Bryggen fra Augustiner fremhæver Marcus gerne blandt de godt ti slags øl, han har på lager.

– Bryggeriet er ekstremt konservativt, siger Marcus og forklarer, at de i første omgang slet ikke ville give lov til import.

Han måtte gå omvejen over en grossist, før de første kasser med Augustiner øl stod til salg på hans spritnye hjemmeside, hvorfra forretningen kører.

– Bryggeriet selv vil helst ikke have øllen udenfor Bayern, hvor det laves. De argumenterer, at transporten kan have konsekvenser for smagen. Men jeg har smagt efter – og der er bestemt ingen skade sket, griner gymnasieeleven.

Marcus Henglein fik ideen til import af bayersk øl to steder fra.

Dels gennem sin far, der stammer fra Bayern og savnede bajerne, dels ved sit arbejde som flaskedreng og ølopsætter i det lokale supermarked.

På www.bavarianimports.dk fortæller Marcus om øllene og frister med eneforhandling af flere mærker, blandt andre Hacker-Pschorr og Hofbräu München & Freising.