DYSSEKILDE: I 1990 var der bare en kartoffelmark i Torup. Siden er Økosamfundet Dyssekilde skudt op af jorden, og i fredags kunne en af Danmarks ældste økologiske landsbyer fejre sin 25 års fødselsdag.
– 25 år er jo faktisk ikke noget særligt. De fleste byer er langt ældre. Men sætter man bæredygtig og økologisk på, så er det noget særligt, siger Isvar Lauritsen, bestyrelsesformand i Økosamfundet Dyssekilde.
Blandt Stjernerne, Månen, Solen og Regnbuen, som vejene i Dyssekilde himmelstræbende er opkaldt bor i dag 120 voksne og 60 børn i alderen 0-96 år. En stor del af dem var dukket op i Fælleshuset for at fejre byens jubilæum med et utal af hurra'er og en tur ned af mindernes allé.
Det har dog ikke altid været fryd og gammen i Dyssekilde, som sidste år var nomineret til Årets Landsby i Danmark, dog uden at tage titlen. I 1989 var det lille samfund ved at lukke og slukke, nærmest før det var blevet til noget.
– Sommeren 1989 var en vanskelig periode. Vi var lige ved at gå konkurs. På et møde i august stod valget mellem betalingsstandsning eller større økonomisk bidrag. Et stort flertal blev enige om at betale mere. Heldigvis, siger Klavs Krause, som blev bestyrelsesformand for landsbyen tilbage i 1989 og var en af mange talere.
Blandt fik landsbyen og dens borgere en tredobbelt kommunal hyldest af hele tre borgmestre, to tidligere og en nuværende. Efter fire måneder i borgmesterstolen har borgmester Steen Hasselriis(V) ikke den store forhistorie med Dyssekilde, til gengæld ser han en stor fremtid for landsbyen.
– Jeg er meget glad for, at vi har landsbyen i Torup. I indgår i vores vækststrategi som en aktiv klynge, og det i bedriver går foran rigtig mange andre. Det smitter af på lokalsamfundet, og jeres fremtid er endnu større, end i tror, siger Steen Hasselriis.
Læs mere i Frederiksborg Amts Avis.