HALSNÆS: Kulturprisen Frederiksfanten nedlægges efter 20 år, og det markeres i et samarbejde med Halsnæs Kunstmuseum, der lørdag 28. januar åbner en udstilling i Vognporten om prisen og prismodtagerne gennem årene..
Med det formål at hædre nogle af de mennesker, der på positiv vis har involveret sig i at fremme kulturlivet i bred forstand i Frederiksværk-området opstod i 2002 ideen at indstifte en pris, da triumviratet nu afdøde keramiker Svend Jensen samt kunstnerne Robert McLean og Leif Nielsen sad og delte tre elefantøl!
– Selve navnet på kulturprisen, Frederiksfanten, har flere indfaldsvinkler. Inspirationen er hentet fra såvel det royale som det lokale, samt ikke at forglemme den helt specielle øl. Fra den fornemste kongelige orden, Elefantordenen, til elefanthovederne på general Classens kanoner og endelig bunden af flasken fandtes inspirationen til indstiftelse af den lokale hæder, fortæller Leif Nielsen.
Det er som med kongeligt uddelte ordner, at man ikke kan ansøge om at få kulturprisen. Hæderen opnås kun ved en fortjenstfuld indsats, som har gjort en kulturel forskel.
Kraft den første
Leif Nielsen fortæller videre:
– Således startede det, og aftalen blev, at Robert skulle male personerne, som blev udnævnt. Svend skulle støbe medaljen med elefanthovedet, der naturligvis skulle have samme størrelse som bunden af en elefantøl, og Leif skulle finde ud af det resterende! Forfatte reglerne, udforme et diplom, samt tegne et exlibris, der skulle sendes til Frederikshavns kunst- og exlibris museum. Der skulle også findes et par sponsorer til at bekoste trofæet, som også skulle laves. Her trådte to af byens ikke helt ukendte personligheder i karakter. Det var Michael fra tømrerfirmaet Egon Bech og Thomas Andresen, indehaveren af Imerco. Uafhængigt af hinanden bakkede begge op omkring ideen – og så var historien en realitet.
Leo Kraft blev den første, der meget overraskende modtog den nye kulturpris.
– Naturligvis mødte foretagendet også lokal modstand, som alle nye initiativer jo gør. Der hørtes de første år spydige bemærkninger, efterhånden som Frederiksfanten blev introduceret, ”Hvem tror I egentlig I er” eller ”Sådan en lille selvbestaltet gruppe”. Bare for at nævne et par af de mere ”opmuntrende" bemærkninger.
Åbner lørdag
Men 20 gange er det lykkedes at overraske og glæde de forskellige modtagere. De første blev foreviget af Robert McLean, men senere fik flere andre også æren af at være Frederiksfantmaler.
Nu slutter epoken altså i et samarbejde med Halsnæs Kunstmuseum med en udstilling i Vognporten ved Skjoldborg i Frederiksværk. Her kan man for første gang se alle de udnævnte Frederiksfanter samlet, samt få hele historien om konceptet.
Der er fernisering i Vognporten lørdag 28. januar kl. 13, og udstillingen har derefter åben hver fredag, lørdag og søndag kl. 11-16 frem til sidste udstillingsdag søndag 19. februar.
