DN: Beskyt kysten mod byggeri

Foto: Kenn Thomsen, Karl Erik Frederiksen

– Kysten skal beskyttes mod byggeri, lød budskabet fra formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Halsnæs-afdeling Birgitte Benzon Bang og næstformanden Ebbe Vitt, da de søndag førte an på en nytårs tur for foreningens medlemmer, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Turen gik fra Spodsbjerg ved Hundested langs kysten til Kikhavn og tilbage til udgangspunktet, hvor der blev sluttet af på Fyrgården. Vejret var det bedst tænkelige med klar frostluft, der gjorde det muligt også at nyde synet ad Hesselø.

– Vi vil gerne bevare den smukke kyst og de smukke skrænter. V i bakker derfor op om det samarbejde, som Halsnæs Kommune har indledt med de to andre Nordkystkommuner, Gribskov og Helsingør, om at fodre stranden med sand på udsatte steder. Det burde ikke være nødvendigt at beskytte naturen med ekstra sand, men fordi, man gennem flere år har fjernet de stenrev, som tidligere beskyttede kysten, synes også vi, at sandfodring er en god ting.

-Vi gør os ingen forestillinger om, hvor man vil skaffe sandet fra, men vi har en idé om, at det skal sejles hertil og læsses af forskellige steder på kystlinjen, siger Birgitte Benzon Bang.

– Ellers går vi ind for, at man ikke skal regulere sandets naturlige vandring langs kysten. Det er en af grundene til, at vi ikke ønsker nye bygningsværker lagt ud i vandkanten, eller at man tillader anlæggelsen af en havn i Liseleje. Hvis man siger ja til det, vil sandet skabe problemer andre steder på kysten og i havnene, siger Birgitte Benzon Bang.

Destinationen Kikhavn var valgt for at deltagerne på turen skulle nyde synet af den gamle landsby, som ikke er blevet spoleret af nyt byggeri.

– Det er godt, at strandbeskyttelseslin overholdes, så der ikke gives tilladelse til nyt byggeri tæt på vandet. Det er også godt, at Halsnæs Kommune forbyder opførelsen af skure og tilbygninger, der vil ødelægge den gamle by, siger formanden.

Formanden glæder sig i øvrigt til, at hun om et år kan deltage i endnu en nytårsvandring med foreningens medlemmer. Med de to nytårsture, som Halsnæs-afdelingen nu har holdt, er der skabt en tradition, mener hun.