Debat: Fantastisk materiale

Af Jørgen Tved, Skansevej 30. B, Hundested

Debat – Møderne i Historisk forening, samler flere og flere mennesker, så mange at de er ved at sprænge de givne rammer. Alt hvad der kan siddes på, bliver taget i brug. Og efterlader bestyrelsen med et gevaldigt oprydnings arbejde

Mødet med Jørgen Lassen d. 15 marts, var ingen undtagelse.

Han må have brugt utallige timer. Dage. Uger. Og År, på at samle den viden, han forsøgte, at delagtiggøre os i. Stemmen var nok ikke så tydelig. Teknikken var blandt andet, ikke som teknik skal være. Men jeg vil tro, at vi alle gik fra mødet, en stor oplevelse rigere.

Jørgens indsamling af viden er så værdifuld, at den på ingen måde må gå tabt. Det er en kulturhistorie. Det er historie om store og kendte, som ukendte kunster, der har fundet deres motiver, på vores egn. Blandt andet i den storslået natur, vi til daglig trasker rundt i, og tager som en selvfølge. Og som vi også, af og til, øver vold imod.

Heldigvis har vi stadig en storslået natur

Det var nok ikke kun var naturen, som fik Classen til at grundlægge vores by. Åen, som nogle udefrakommende, kalder en Kanal. Har også givet mange kunster motiver. Og gør det stadig. Da jeg var barn i Alleen, kunne vi meget ofte se, forskellige billedkunstnere, der havde fundet deres motiver her.

Jørgen Lassens store materiale, kan og bør, danne grundlag for en storslået bog. Ja men en sådan bog vil koste mange penge. Det er svært at tage en sådan undskyldning særligt alvorlig, al den stund, vi netop i denne tid, kaster den ene milliard efter den anden, ud til ødelæggelse og destruktion. Tænk om man kunnen sætte sig ned, i sin bedste stol med en stor smuk bog, hvor man kunne se og læse om alt det materiale, Jørgen har gravet frem. Jeg erkender, det er en stor opgave, at få nedfældet Jørgens materiale. Jeg kunne måske opfordre det kommunale kultur= udvalg, om sammen med byens virksomheder og handel, til sammen at spytte i bøssen.

Jeg ved godt, at det nu er min fantasi, der løber af med mig, men også min begejstring over, at der er mennesker, som Jørgen Lassen, der bogstaveligt talt, har gravet, så store dele af vores Historie og Kultur, frem i lyset, at det må betegnes som vandalisme ikke at udnytte de muligheder, der nu er lagt frem.

Med tak for venlig hilsen.