Veteranerne får deres egen sten

Indvielse: Alle er inviteret, når Gribskovs Veteranforening på søndag rejser en mindesten for udsendte ved Helsinge Gadekær

Foto: Frank S. Pedersen
Formand for Gribskovs Veteranforening Brian Dyhr Shipillis og initiativtager Tonny N Jensen ved flagstangen, hvor mindestenen skal placeres. Frank S. Pedersen

Gribskov: Hvad der begyndte som en tanke på et møde i veteranforeningen i september sidste år bliver til virkelighed ved gadekærets flagstang i Helsinge på søndag.

Her inviterer Gribskovs Veteranforening og trofaste støtter alle til indvielse af en mindesten for personer, der har været udsendt i tjeneste for den danske stat i internationale operationer og konflikter. Det være sig for eksempel soldater, sundhedspersonale og politifolk.

– Vi sad efter flagdagen i september til caféen i Marineforeningen i Gilleleje, og snakkede om foreningen i Frederikssund, der havde fået en mindesten. ’Hvorfor gør vi ikke også det’, sagde vi og den greb du i luften, siger Brian Dyhr Shipillis, og sender ordet videre til Tonny N Jensen.

– Det sket tit, at sådan nogle idéer aldrig bliver til andet, end noget man bare taler om, fortsætter han. Tonny N Jensen sad dengang i byrådet for Nytgribskov, mens Brian Dyhr Shipillis var og er formand for Gribskovs Veteranforening.

Mødt af velvilje

Og det viste sig, at stenen, til minde om alle de, der kom hjem og dem hvis sjæl blev under fremmed himmelstrøg, åbenbart var initiativet, som alle havde ventet på.

– Vi har mødt en meget stor velvilje. For eksempel har vi også fået støtte fra Danske Veteraner, vores landsdækkende organisation, der ringede forleden dag for lige at spørge, om vi manglede noget, fortæller formanden.

– Det har været en god proces, og med tilslutning fra kommunen, både Beskæftigelse- og Ungeudvalget og borgmesteren. Og for eksempel fik vi hurtigt doneret en sten fra en vognmand i Græsted, der også ville sørge for transporten. Da det så senere viste sig, at stenen ikke kunne bruges, så havde stenhuggeren en liggende, som vi bare kunne få, fortæller Tonny N Jensen.

Senest har Livgardens Musikkorps meddelt, at man sender to trompetister til indvielsen på søndag.

Et sted at gå hen

Tanken med mindestenen er tredelt fortæller de to, der begge har været udsendt til det tidligere Jugoslavien.

– Stenen skal vise den respekt, som resten af Danmark har over for veteranernes indsats for landet. Den er også et sted for veteranerne at gå hen for at mindes det, de har være ude for, eller måske for at gøre opmærksom på sig selv uden at skulle gå ind ad kommunens dør, forklarer de.

Gribskovs Veteranforening er en forening uden formelle medlemmer, med tilbud, der ikke kræver medlemskab.

– Mennesker og veteraner har forskellige behov, nogle har det fint med at mødes en gang om året til flagdagen, andre deltager i caféen i Marineforeningen en gang om måneden og andre tager til København for at mødes der med ligesindede hver uge, siger Brian Dyhr Shipillis.

Ifølge ham har kommunen regnet ud, at der potentielt er 320 mennesker i Gribskov Kommune, der kunne være med i foreningen.

Fremadrettet vil stenen også danne rammen omkring flagdagen for Danmarks udsendte 5. september.

Programmet for indvielsen på søndag

Kl. 13.00 Velkomst og musik.

Kl. 13.10 En tale fra formanden for Gribskovs veteranforening.

Kl. 1320 Tonny N. Jensen vil gerne sige et par ord.

kl. 1330 Afsløring af stenen

kl. 1340 Borgmesteren Bent Hansen.

kl. 1350 et lille stykke musik.

kl. 1400 Kaffe og Kage.

Mindestenen er kommet til med hjælp fra Flügger Helsinge, Kvickly Helsinge, Danske Stenhuggerier Helsinge, Bjarne Hansen & søn Græsted, Struktør Martin Møller Andersen Mønge, Danske Veteraner, samt Gribskov Kommune.

Kilde: Gribskovs Veteranforening