Strandens intelligente skraldespande er ikke smarte nok

Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
En intelligent skraldespand, som ikke er særlig smart i sommervarmen. Foto: Hanne Guldberg
En intelligent skraldespand, som ikke er særlig smart i sommervarmen. Foto: Hanne Guldberg

Et forbipasserende par undrer sig over den skraldespand, som har sprængt alle rammer – rundt om flyder madrester og papir, plastik og servietter. Og de undrer sig i samme åndedrag over, at folk ikke tager deres affald med, når de ser tingenes tilstand.

Gribskov Kommune har opsat nye, såkaldt intelligente skraldespande ved Tisvildeleje strand.

Og dét fungerer ikke efter hensigten – endnu.

Tisvildeleje er generelt som slikket i disse dage efter Musikilejet. Men nogle steder halter det gevaldigt. Og det er der, hvor Gribskov Kommune har ansvaret for tømning. Det drejer sig om de grønne skraldespande, som ikke er blevet tømt i flere og så handler det om de såkaldte Big Bellys. Det er nye skraldespande, som kommunen har investeret i, såkaldt intelligente skraldespande. De har en indbygget funktion, hvor de selv beder om tømning, når de har nået et vist niveau. De har også muligheden for at kvittere for affaldet med et varmt »tak« – men lige i disse hedebølgedage er skraldespandene ikke specielt intelligente og det burde snarere være et »Av, hvor har jeg ondt i maven«, der lyder i disse dage.

Torsdag morgen var et par af skraldespandene fyldt til langt over bristepunktet – men det afholder ikke badegæster fra at smide deres gamle mad og halvtømte dåser ovenpå, ved siden af og i en pæn radius omkring den.

Michael Hemming Nielsen, udvalgsformand i Gribskov Kommune, er først ved Frederiksborg Amts Avis opringning blevet opmærksom på problemer og vil kontakte administrationen.

Den mulighed foreligger nemlig, at mekanikken i de nye store maver ikke er indstillet korret. Big Belly fungerer på den måde, at spanden via en indbygget sensor sender en sms til Gribskov Kommune, når den skal tømmes. Affaldet bliver i øvrigt komprimeret på stedet, så en enkelt spand kan rumme fem gange mere affald end en normal skraldespand