Sildens Dag tilbage: Så mange kilo blev spist

Tradition: Sildens Dag vendte lørdag tilbage efter coronapausen. Omkring 600 deltagere fik stillet sult og tørst på Gilleleje Havn.

Sildens Dag tilbage: Så mange kilo blev spist

Sildens Dag tilbage: Så mange kilo blev spist

“Sildens Dag – nu er vi tilbage – som i gamle dage.”

Sådan stod der på ryggen af de t-shirts, som medlemmerne af Rotary Gilleleje var iført, da de efter tre års ventetid lørdag atter kunne invitere til Sildens Dag på Gilleleje Havn.

Traditionen tro kunne man tage for sig af sild ad libitum og skylle ned med øl og rigelige mængder underholdning fra bandet The Wheels og bakkesangerinden Tina Grunwald – og med René Richardt fra Græsted Kro som konferencier. Og ifølge Ole Løvhøj fra Rotary Gilleleje, kom det traditionelle arrangement godt i gang efter at have ligget stille de sidste par år på grund af corona.

– På de fire timer, vi havde åbent, røg der omkring 260 kilo drænet sild afsted. Og dertil kommer et sted mellem 1500 og 2000 skiver rugbrød. Så det er ok på fire timer, siger Ole Løvhøj.

Der blev langet 260 kilo sild over disken. Foto: Jan F. Stephan.

Og selvom det blæste en del, da vinden kom fra vest, var arrangørerne alt i alt heldige med vejret med 18 grader og skiftevis sol og skyer, da det senere på dagen, da arrangementet var slut, begyndte at regne.

– Det er meget vejrafhængigt, hvor mange, der kommer, for hvis det er for varmt, sidder man måske to timer og så tager man til stranden. Som vejret var i går, når man ikke videre til stranden. Men er det for varmt, kommer der heller ikke så mange. Så en gylden middelvej med 20-24 grader er helt perfekt, siger Ole Løvhøj.

Rotary Gilleleje har endnu ikke overblik over indtjeningen fra arrangementet, men Ole Løvhøj vurderer, at der nok var omkring 600 mennesker, der deltog i den 16. udgave af Sildens Dag. I alle årene har lokale foreninger, klubber og adskillige unge haft glæde af de indsamlede midler, som ubeskåret går til at støtte ”lokale aktiviteter, der udvikler talenter og fremmer godgørende formål i Gilleleje”.

Igennem årene er der uddelt i omegnen af 1,5 million kroner.

– Rotary handler om, at man giver noget til andre, så alt, vi overhovedet får ind, støtter vi lokale aktiviteter med, siger Ole Løvhøj, der peger på, at arrangementet ikke kunne lade sig gøre uden en lang række sponsorer.

– Vi vil gerne sige alle vores sponsorer tusind tak. Vi var oppe på 124 sponsorater, siger han.

– Der er brug for alle sponsorer, fra fiskehandlerne, der kommer med sildene, til dem, der giver 500 kroner.

Ole Løvhøj påpeger, at Sildens Dag er med til at bidrage til at gøre havnen til et levende sted.

– Det betyder meget, at Sildens Dag er tilbage. Der var også Vandets Dag lørdag, og det hele er med til at sikre, at vi har en levende havn endnu. Folk kan godt lide havnestemningen, og at du kan se fiskerbådene. Havnen er også med på præmissen og alle hjælper til, siger Ole Løvhøj, der nævner, at man allerede nu kan sætte kryds ved datoen for næste år.

– Sildens Dag er altid første lørdag i august.

Den traditionelle Sildens Dag er tilbage, og det blev taget godt i mod. Foto: Jan F. Stephan.
René Richardt var konferencier ved Sildens Dag. Foto: Jan F. Stephan.