Se billederne: Gammelt træskib fikses af unge fra hele verden

Foto: Sabine Lai Ovesen

Otte unge verdensborgere bor på træskibet Hawila, der i syv uger har ligget i Gilleleje Havn. Her har de sammen med andre frivillige fortsat det store arbejde med at reparere skibet.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ildsjæle reparerer

Tre af de unge, der bor og arbejder på skibet, er italieneren Gabriele Sutera på 29 år, englænderen Robert Weir på 29 år og Samuel Faucherre på 31 fra Frankrig.

Det var Samuel, der endte med at overtage Hawila fra den tidligere ejer i 2013. Siden da har han og mange andre arbejdet på at gøre skibet klar til at sejle igen. Hawila har primært ligget i Kastrup Havn.

I 2015 kom Gabriele om bord, og Robert engagerede sig i projektet i 2016.

Fragt og interaktion

De tre sømænd regner med, at Hawila kan fragte gods med sejl om et års tid, men de vil også møde nye mennesker og få dem til at tænke over, hvordan vi fragter gods rundt i verden.

– Vi vil lave en platform for udveksling. Vi vil transportere gods med sejl og lave aktiviteter med de folk, som vi møder i havnene, fortæller Samuel.

De har blandt andet udviklet deres eget spil, som interaktivt fortæller om, hvordan gods blev fragtet tidligere, og hvordan det fragtes nu, og det skal lægge op til en debat om bæredygtighed.

– Vi vil skabe bevidsthed om, hvordan det var dengang og nu, og dermed kilde sindet og skabe debat. For hvor kommer tingene fra? Spillet er designet til skolebørn, for der er en mangel på den type viden i skolen, siger Gabriele.

Tester sejl

De næste par uger går med at teste Hawilas to sejl på havet. Hun har ikke haft sejlene på siden sommeren 2015.

Fra den 17. juli har de planer om at sejle rundt i både Norge, Sverige, England og Frankrig. Første stop er en træskibsfestival i Risør i Norge, og det er netop her, Hawila blev bygget i 1935.