HUC fejrer 50 år på Kanutskivej: Det er de unges eget sted

Helsinge Ungdomscenter markerer på fredag, at stedet har ligget i Skærød i 50 år

Ungdomscenter fejrer 50 år: Det er de unges eget sted

I 50 år har Helsinge Ungdomscenter, der i dag er en del af Gribskov Ungdomsskole, holdt til på Kantuskivej i Skærød. Det bliver på fredag markeret med åbent hus, oplyser leder af Gribskov Ungdomsskole, Søren Møller.

– En klub for unge har man dog haft længere end 50 år, og oprindeligt holdt klubben til ude i Høbjerg Forsamlingshus. Men forsamlingshuset blev for lille til klubben, og ved kommunesammenlægningen i 1970 blev kommunekontoret i Skærød solgt, og den gamle skole i Skærød stod tom, så ungdomscenteret rykkede derud i de to bygninger. Man byggede efterfølgende salen mellem bygningerne. Det kostede en million kroner dengang, fortæller ungdomsskoleleder Søren Møller.

Huset har lige siden været populært. Måske fordi, det betyder noget, at det ligger et sted, som kun er dedikeret til unge, mener Søren Møller.

– Politikerne dengang var meget visionære og lagde det ude på landet og byggede noget kun til de unge, hvor andre ungdomsklubber måske har ligget i en kælder på en folkeskole – det betyder noget, at de unge kommer ud til et sted, som er deres eget, siger Søren Møller.

Han fortæller, at stedet hele tiden har været i udvikling, og at det hele vejen igennem har været gennemsyret af, at de unge selv skulle have indflydelse.

– Vi prøver at gøre det tidssvarende og sikre, at de har indflydelse. Det er også tilfældet med husene i Græsted og Gilleleje. De unge sætter dagsordenen, siger Søren Møller.

Der er åbent hus på HUC, Kanutskivej i Skærød, mellem 14 og 17.30 på fredag. Her vil der blandt andet være en pølsevogn, hvor man kan få sig en hotdog.

Om aftenen er der fest for de unge, der er tilknyttet centeret. Den er helt udsolgt, fortæller Søren Møller.

HUC har flere medarbejdere, der har været tilknyttet i mange år. Det gælder ikke mindst Sonja Carstensen, der har været en del af HUC i mere end 50 år. Søren Møller kom også selv til Helsinge Ungdomscenter som bruger i første omgang i 1975, og blev klubmedarbejder i 1980 – og er aldrig kommet derfra, som han formulerer det. I 20 år var han souschef og blev leder forrige år. Han overtog tøjlerne fra Mikael Lieberkind, som også nåede at være tilknyttet HUC i mere end 50 år, inden han gik på pension. Mikael Lieberkind døde efter et sygdomsforløb i sommer.

Søren Møller og resten af HUC holder åbent hus på fredag. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen.