First-mover: På tidsrejse i klosterets historie

Påsken byder på forstærket virkelighed og digital formidling, der ‘bryder ud af montren’ i Esrum.

Digitalt forstærket virkelighed på kloster

Skærmbillede fra påskens oplevelser på Esrum Kloster og Møllegaard.

OPLEV 1. april åbner Esrum Kloster & Møllegård med en ny oplevelse: Augmented reality – En digital rejse gennem Esrum Klosters storhed og fald. Her skal gæsterne på en tur rundt i landskabet med en IPad i hånden og guidet af ’Ånden fra Esrum Kloster’, der er levendegjort af Lars Mikkelsens stemme, skriver klosteret i en pressemeddelelse.

Skuespiller Lars Mikkelsens ligger stemme til ånden fra Esrum Kloster. Pressefoto

Ved rejsens start giver ånden et overblik over hele området, når alle klosterbygningerne én efter én popper op på et dynamisk kort. Klosterkomplekset rejser sig, og ånden inviterer ind til det allerhelligste; munkenes fratergård, hvor man får et kig ind i biblioteket, sovesalen og ned i en grav. Til sidst bliver man ført ind i klostergården, omringet af klosterkirken og de store sidelænger, der med et brag falder sammen om ørerne på gæsten.

– Jeg mener, at denne AR oplevelse er et fantastisk eksempel på digital formidling, der ‘bryder ud af montren’ og engagerer gæsterne sanseligt og kropsligt. Augmented reality har været bagud i forhold til vores drømme og forventninger. Teknologien har indtil 2021 ikke været moden nok til at blive udrullet smidigt og i større skala på vores museer. Nu har vi krydset en grænse, der tillader institutioner som Esrum Kloster & Møllegård at udvikle og bruge det aktivt i formidlingen. Dét har Esrum Kloster & Møllegård satset på som en first-mover i Danmark. Vi er superspændte, siger Matias Katajavaara Seidler fra Khora, der er firmaet bag produktionen.

Matias Katajavaara Seidler fra Khora, der er firmaet bag produktionen, er spændt på modtagelsen på klosteret. Pressefoto

Digital kulturarv

Satsningen i Esrum er sket med støtte fra Augustinus Fonden, der er en af Danmarks største kulturfonde.

– Museerne må hele tiden finde nye måder at tage publikum i hånden, når betydningen af kulturarven skal kunne forstås af den almindelige besøgende. Netop det gør Esrum Kloster & Møllegårds nye digitale formidling både inde i udstillingen og ude i landskabet. Publikum får mulighed for at dykke ned i en mere sanselig oplevelse, som kan bidrage til forståelsen af Esrum Klosters betydning i datidens samfund, siger Frank Rechendorff Møller, der er administrerende direktør i fonden.

Oplevelsen giver et kig ind i fortiden som samtidig sætter nutiden i perspektiv, påpeger direktør for Esrum Kloster & Møllegård, Birgitte Meisner Nielsen:

– Måske undrer man sig over, hvad kongen tænkte, da han rev sådan et gigantisk bygningskompleks ned. Men der skete en enorm magtforskydning under reformationen, og nedrivningen af klosteret var et symbol på den magt og på den transformation, som samfundet gennemgik på det tidspunkt. Vi håber, at oplevelsen, udover at give gæsterne en meget konkret oplevelse af klosteret, også giver mulighed til, at man kan forholde sig nysgerrigt til magtforskydninger og transformationer i vores eget samfund.

For alle aldre

Den nye AR-oplevelse åbner som skrevet 1. april og bliver en integreret del af oplevelsen med en entrébillet. Den er for alle, der kan betjene en Ipad, og der bliver talt i letforståeligt sprog, så børnefamilier også kan være med, lover klosteret.

Man kan se mere på hjemmesiden www.esrum.dk

fsp