Afgørelse: Plejefirma fejlede før 91-årig døde

Foto: Jeppe Jul Garnak
Attendo får nu kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed for fejlbehæftet behandling af en 91-årig kvinde. Styrelsen har gennemgået plejejournalerne for kvinde, som døde i foråret. Foto: Karl Erik Frederiksen
Attendo får nu kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed for fejlbehæftet behandling af en 91-årig kvinde. Styrelsen har gennemgået plejejournalerne for kvinde, som døde i foråret. Foto: Karl Erik Frederiksen

Det gik langtfra som det skulle, da 91-årige Agnes Helene Jensen i en længere periode op til hendes død i maj 2017 modtog pleje fra Attendo, som står for at drive hjemmepleje i Gribskov Kommune. Det slår Styrelsen for Patientsikkerhed fast i en ny rapport, hvor den har gennemgået den 91-åriges sygejournaler. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Allerede i sommeren 2017 var selskabet i spotlystet i forbindelse med sagen, som for Agnes Helene Jensen endte den 19. maj sidste år, hvor hun afgik ved døden.

I rapporten, som familien har valgt at offentliggøre i sin helhed, gennemgår styrelsen hele forløbet.

Det fremgår blandt andet, at 91-årige Agnes Helene Jensen havde problemer med sår fra midten af september 2016 til sin død i maj 2017, og at sårene, som undervejs væskede kraftigt og viste tegn på infektion, ikke blev behandlet ordentligt.

Det skete også, at personer som slet ikke var uddannet til at pleje sår, stod for skift af forbindinger, lyder konklusionen.

»Det er styrelsens vurdering, at Agnes Helene Jensen ikke modtog en relevant og tilstrækkelig behandling, herunder at forbindingsskifte og kompliceret sårpleje flere gange blev foretaget af personale uden de fornødne sundhedsfaglige kvalifikationer,« lyder det blandt andet i rapporten.

Hos Attendo beklager regionschef Dorte Dahl forløbet.

– Vi tager kritikken meget alvorligt og vi er enige i afgørelsen. Allerede fra det øjeblik vi fik øje på de fejl, vi har lavet, har vi beklaget dem, siger hun.

For at undgå fejl i fremtiden, har Attendo lavet ændringer, fortæller Dorte Dahl.

– Vi har ansat flere sygeplejesker og vi har oprettet mindre teams, så ansvarsfordelingen er helt tydeligt, så man ved, hvor man skal gå hen, hvis der er noget i forhold til en borger, siger hun.

Dorte Dahl tilføjer, at sårene er blevet behandlet i den lange periode.

– Der er sket fejl, men det er ikke sådan, at der ikke er lavet nogen korrekt sårbehandling, det har der været, og der har været en læge inde over, siger hun.

I rapporten får Attendo også kritik for, at der ikke er nogen, som har reageret på, at den 91-årige undervejs i forløbet fik det dårligere.

Den kritik kan Dorte Dahl genkende og det er særligt det område, hvor Attendo ikke har været gode nok, mener hun.

– Vi har helt klar ikke været dygtige nok til at handle på ændringernes i hendes tilstand. Der er ikke i tilstrækkelig grad ikke nogen, der har taget ansvar for de ændringer, der er sket hos hende, og det må ikke ske, siger hun.

Hos de efterladte er Benny Holm, en af Agnes Helene Jensens to sønner, tilfredse med afgørelsen.

– Ved at det bliver offentliggjort, håber vi, at det kan hjælpe en masse andre mennesker i denne verden til at få en ordentlig behandling, siger han.