UngeCafé samler danske unge og flygtninge

I foråret 2016 besluttede Majbritt Lindkvist Pedersen, der er frivillig aktivitetsleder i Solrød, at give unge nyankomne flygtninge i Solrød Kommune en mulighed for at skabe kontakt til danske unge.

Den beslutning blev til UngeCaféen, der én gang om ugen tilbyder unge danskere og flygtninge at deltage i fælles sociale arrangementer.

I opstartsperioden har UngeCaféen, der drives af Dansk Flygtninge Hjælp, haft fokus på at skabe sociale drop-in arrangementer for de unge. Det har givet dem mulighed for at knytte nye venskaber i et uformelt forum, hvor det eneste krav har været, at de unge er nysgerrige på at lære hinanden at kende. Det har resulteret i en række aktiviteter som fælles madlavning og brætspilsaftener.

Majbritt Lindkvist Pedersen fortæller, at caféen har tilknyttet seks frivillige danske unge, mens der typisk kommer yderligere 2-3 danske unge, som synes, at det er hyggeligt at være der. Af flygtninge kommer der i gennemsnit 16 pr. gang, og det betegner aktivitetslederen som en succes.

Fællesspisning

– Vores største succes, siden vi slog dørene op, fandt sted kort før sommerferien. Vi havde fået puljemidler fra Kultur og Fritid i Solrød Kommune til at lave et stort fællesspisnings-arrangement, hvor vi kunne invitere 10. klasserne på besøg. Det forløb virkelig godt, og alle – både de danske unge og flygtningene – var ellevilde bagefter. Så det har givet os blod på tanden til at fortsætte med arbejdet, siger Maibritt Lindkvist Pedersen.

Det næste store projekt er en fodboldturnering for bedre integration i Solrød Kommune.

– Fodbold er en stor, fælles interesse blandt de fleste unge, som kommer i caféen, og vi har været så heldige, at Jersie United har takket ja til at deltage i projektet og vil hjælpe os med at få det afviklet så professionelt som muligt, fortæller Majbritt Lindkvist Pedersen om projektet.

Men hun understreger samtidig, at der er tale om et frivilligt arrangement, og alle unge i kommunen er velkomne til at deltage i planlægningen både før, under og efter turneringen, som løber af stablen i september i år.

Indhold på CV'et

Udover de eksisterende aktiviteter introducerer UngeCaféen i efteråret 2016 et nyt tilbud til de unge. I samarbejde med Solrød Gymnasium giver caféen de unge på gymnasiet mulighed for at yde 20 timers anerkendt frivilligt socialt arbejde sammen med flygtningene. Majbritt Lindkvist Pedersen fortæller om initiativet, at de 20 timer udløser det officielle Projekt Frivillig Diplom, som de unge kan skrive på deres CV.

Hun tilføjer, at de unge har stor indflydelse på, hvad de 20 timer bruges til. De kan eksempelvis bruges som frivillig hjælper i forbindelse med fodboldturneringen i efteråret. Der kan også være tale om helt andre typer projekter som en tegneseriefestival eller et modeshow, alt efter de unges interesser og ønsker. Men det vigtigste er, at de unge har lyst til at involvere sig og flygtningene i aktiviteterne.

Unge i alderen 16 til 25 år er velkomne i UngeCaféen som deltagere eller frivillige. Caféen, der udelukkende drives af lokale frivillige, holder åbent hver tirsdag klokken 19-21 på Ungdomsskolen i Solrød. Dog er der ferielukket hen over sommeren, men caféen starter op igen til august.

For at følge med i initiativets videre færd kan man finde "DHF UngeCaféen Solrød" på Facebook og følge dens aktiviteter.