Stor politikontrol af varebiler ved motorvej kastede bøderegn af sig

Fire ud af fem varebiler, som blev stoppet af fælles politikontrol ved motorvej torsdag, måtte tage imod bøder for forskellige forhold.

Stor politikontrol af varebiler ved motorvej kastede bøderegn af sig

I flere tilfælde var der tale om overlæs. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Foto: Kenn Thomsen

Der var sager på fire ud af fem varebiler, som i går blev stoppet i en stor kontrol, da Midt- og Vestsjællands Politi sammen med flere andre myndigheder holdt en fælles koordineret varebilskontrol på Køge Bugt Motorvejen ved Greve.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt af politikredsen.

Fem virksomheder kørte uden tilladelse til at køre med gods, og hver femte varebil kørte med overlæs. Flere vognmænd har derfor store bøder i vente.

Tungvognscenter Øst (TCØ) afholdt torsdag kontrol ved Karlslunde Rasteplads Øst på Køge Bugt Motorvejen i Greve med særligt fokus på varebiler. Med til kontrollen var Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet, Fødevarestyrelsen og Rådet for Sikker Trafik.

Ved kontrollen blev 55 køretøjer stoppet, hvoraf politiet i 41 tilfælde måtte have bødeblokken op af lommen, og på nogle af varebilerne var der flere sager.

Det var især uddannelse, tilladelser og dokumentationen som haltede, men også kørsel med overlæs fyldte en del i sagsbunken.

For mange emissioner

En varebil blev målt til at udlede for mange emissioner, hvilket betyder, at den forurener mere end tilladt. Køretøjet skal nu undersøges nærmere for at afklare årsagen, hvorefter den skal på værksted og gøres lovlig, før den igen må komme ud at køre.

Varebilerne blev vinket ind på rastepladsen af færdselspatruljerne, men ikke alle var lige interesserede i at medvirke til kontrollen. En chauffør af en varebil forsøgte at undgå kontrollen, men blev fundet af en patrulje, da han gemte sig på en parkeringsplads. Det viste sig, at han var frakendt sit kørekort, ikke havde vognmandstilladelse og ikke havde uddannelsesbevis til at køre som chauffør i varebilen.

Det samlede resultat af kontrollen blev:

Manglende anmeldelse til firmakørsel eller medbragt dokumentation: 9

Manglende navn eller CVR nummer på varebil: 12

Kørsel uden tilladelse: 5

Ej medbragt tilladelse: 3

Ej medbragt lejekontrakt: 5

Overtrædelse af registreringsbekendtgørelsen: 2

Kørsel i frakendelsestiden: 2

Manglende varebilchaufføruddannelse: 6

Overlæs: 9

Fejl og mangler: 3

Manglende installation af takograf: 2

Udledning af for mange emissioner: 1

– Varebiler har desværre en stor rolle i uheldsstatistikken. Virksomhederne har et stort ansvar for at overholde reglerne og sørge for, at uddannelse og sikkerhed er i orden. Kontrollen viser, at det et område, der fortsat er behov for at holde fokus på, siger Thomas Tarpgaard, vicepolitiinspektør i Færdselsafdelingen hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Tungvognscenter Øst står for tungvognskontrollen på hele Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm.

Særligt manglende dokumentation slog ud hos politikredsen. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Fokus på sort arbejde

Også skattestyrelsen deltog i aktionen, og de kontrollerede 37 varebiler, ligesom der blev talt med 41 ansatte og virksomhedsejere.

Her var der særligt fokus på sort arbejde:

– Under kontrollerne mødte vi en virksomhed, der havde fået frataget deres momsregistrering og registrering for ansatte, men helt tydeligt drev flyttevirksomhed med to ansatte bag rattet. Dem skal vi nu have set nærmere på. Vi talte derudover med en del chauffører, der enten var på kontanthjælp, havde første arbejdsdag eller bare hjalp til. Det er for os en indikation på, at der kan foregå sort arbejde. 14 virksomheder vil derfor blive pålagt fremover at føre en digital logbog over virksomhedens ansatte, siger Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

En digital logbog betyder, at virksomheden skal føre en opdateret digital liste over medarbejdere og deres arbejdstid. Konstaterer Skattestyrelsen under en kontrol, at der er medarbejdere, der ikke er registreret i den digitale logbog, kan det koste virksomheden en bøde.

cham