– Skift job, hvis du er groet fast

Seniorliv: Det er aldrig for sent at blive klogere og prøve noget nyt – også selvom man har rundet en alder, hvor man kan gå på pension, lyder det fra Carsten Henrichsen.

Carsten var 62 år, da han lavede et stort jobskridt

Greve: 39. Så mange år havde Carsten Henrichsen været ansat i forskellige jobfunktioner i politiet, da han besluttede sig for, at han ville prøve noget nyt i sit arbejdsliv.

Det til trods for, at han havde en alder, hvor han kunne gå på efterløn. Efter knap fire årtier som politimand, hvor han blandt andet har været på gaden, siddet i færdselsafdelingen, været på nærpolitistationen i Karlslunde og været civilbetjent, følte han sig ikke slidt.

– Hvorfor skal man ikke kunne søge et nyt job som 62-årig, spørger han.

Derfor søgte han jobbet som vej- og trafikmedarbejder i Greve.

– Jeg føler mig på ingen måde gammel, selvom jeg er 64 år, siger Carsten Henrichsen.

Da han søgte jobbet, skulle han for første gang i sit liv lave en ansøgning og et cv, som hans børn hjalp ham med. Det gik godt.

– Jeg fik jobbet, og det har været en meget stor oplevelse at lære, hvordan en kommune fungerer. Jeg troede, at jeg vidste det, men det gjorde jeg langtfra, siger han.

Carsten Henrichsen søgte for to år siden videre fra politiet, hvor han havde været ansat i 39 år. I dag arbejder han som vej- og trafikmedarbejder i Greve. Det har han ikke fortrudt. Foto: Janus Spøhr

Aldrig for gammel

Carsten Henrichsen snakker hurtigt, og han er svær at stoppe, når han fortæller om den nye vej i arbejdslivet.

Da han fik kontorarbejde hos politiet, blev der sået en spire, som voksede sig større og større. Hvorfor ikke prøve noget andet, selvom han havde nået en senioralder, tænkte han. I dag arbejder han både på gaden og bag skrivebordet hos kommunen, og springet fra ordensmagten til det kommunale liv har givet ham ny energi.

– Jeg gider ikke passe have resten af mit liv, og jeg kan godt lide at lære nye mennesker at kende og at få ny viden. Man bliver aldrig for gammel til at lære, og jeg er ikke bange for at prøve noget nyt, siger han.

Greve er en af de kommuner i landet, hvor andelen af seniorer stiger mest. Derfor sætter redaktionen i den kommende tid fokus på seniorlivet. Illustration: Betina Blomsterberg

Større efterspørgsel

I alle dele af landet er der mangel på arbejdskraft, og Carsten Henrichsen mener, at den ældre del af arbejdsstyrken kan byde ind med erfaring og viden fra livet, som er værdifuld for arbejdsgiverne.

Da han fik jobbet for et par år siden, sagde han, at han havde planer om at arbejde i mindst fem år mere. Det plan holder indtil videre, så længe helbredet er til det.

– Jeg ved ikke, hvornår jeg stopper, men jeg nyder mit job. Det giver frihed, at jeg egentlig bare kan stoppe med at arbejde og gå på pension. Så længe det er sjovt, og jeg lærer noget nyt, kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle stoppe, siger han og uddyber:

– Jeg kan mærke en markant stigende efterspørgsel efter folk, der er over 60 år, som jeg ikke mærkede på samme måde for bare fire år siden, siger han.

Hvilket råd vil du give til mennesker, der for eksempel er 58 år og trætte af deres job?

– Spring ud i det og søg noget nyt. Det gælder uanset alder. Man har et ansvar for sit eget arbejdsliv, og hvis man keder sig, kan man altid prøve noget nyt. Livet er for kort til at gro fast.

Kan skifte spor

Han har hele livet været nysgerrig. Når mekanik driller, skiller han det ad for at finde ud af, hvad der er galt. Snart går hans kone på pension, men det er ikke sikkert, at hun får fornøjelsen af hans selskab i dagtimerne foreløbig.

– Jeg kan gode lide, at jeg stadig har muligheden for at skifte spor. Lige nu er jeg glad for mit arbejde, og jeg lærer hele tiden. Det inspirerer mig, siger Carsten Henrichsen.