Greve: Uno, dos, tres, cuatro, cinco, seis, siete, ocho.
Salsainstruktør Yosvany Torres tæller takten, mens danserne i kirkerummet forsøger at følge med. Nogle er mere garvede salsadansere end andre, men det er tydeligt, at alle har det sjovt.
For mens januar viste sig fra sin triste side med grå himmel og støvregn, så kunne et besøg i Karlslunde Strandkirke lørdag aften tage dig på en tur til varmere himmelstrøg og caribisk stemning, da der var inviteret til velgørenhedsarrangement, hvor der blandt andet var mulighed for at svinge hofterne, blive klogere på Cubas kultur og nyde et cubansk måltid.

Det var der omkring 100 personer, der deltog i, og udover at have nogle sjove timer lørdag eftermiddag kunne de glæde sig over, at overskuddet fra arrangementet blandt andet går til fødevareuddelinger til 30-40 udsatte familier i den fattige del af Cubas hovedstad Havana, et landbrugsprojekt til dyrkning af grøntsager og frugt, iværksætterstøtte og hjælp til at starte en virksomhed og engelskundervisning.
Siden 2019 har Strandkirkefællesskabet, Karlslunde Strandkirkes forening, der står for kirkens velgørende arbejde, haft et samarbejde med en metodistkirke i Havana, og de har i år valgt at donere minimum 40.000 kroner til projektet.

– Vi har nogle mennesker i kirken, som har et hjerte, der er rettet mod den del af verden, og derfor er det naturligt, at noget af den hjælp, vi bidrager med rundt omkring i verden, går til Cuba, siger Kristian Øhrstrøm, formand for Strandkirkefællesskabet, og fortæller, at de årligt modtager 1,4 millioner kroner i donationer fra menigheden, som bliver brugt til arbejde i kirken, samt velgørenhed i både Danmark og resten af verden.
– Vi har en menighed, som er meget givende, og selvom Cuba-projektet er et af de mindre projekter, så gør det en forskel, siger Kristian Øhrstrøm.

Hjælp fra cubanere
At arbejdet betyder noget, kan Yosvany Torres skrive under på. Han er født i Havana, men er i dag indehaver af Cubansk Danseskole og Event i København.
– Jeg er selv fra den del af Havana, San Miguel del Padron, og der er en masse fattigdom, og derfor betyder hjælpen rigtig meget. Der er ikke så mange, der hjælper på den måde, og jeg synes, det er et godt koncept, at kirkerne har det samarbejde, siger han.

Derfor tilbød Yosvany Torres også at stå for danseundervisningen i kirken ganske gratis, ligesom herboende cubanere også leverede den musikalske underholdning, en danseopvisning og stod for madlavningen.
– Det betyder meget for os, at kirken hjælper, og vi er rigtigt glade for, at vi kan bidrage på den her måde. Det er vigtig for os cubanere, fordi vi har en stor kærlighed til landet, og lige nu står de i en økonomisk krise, siger han.
I Strandfællesskabet er håbet, at lørdagens arrangement betyder, at man kan sende flere penge end de 40.000 kroner afsted til Cuba, og udover entréindtægterne, gik overskuddet fra drikkevarer, indtægter fra en auktion og donationer via MobilePay til formålet.
I Strandkirken var de også glædeligt overraskede over, at omtrent halvdelen af deltagerne ikke var nogen, de kender fra menigheden.
– Det er jeg faktisk overrasket over, og vi er glade for den store opbakning, siger kordegn Dorte Hartig.
