– Politikerne spørger om rigtig meget

Foto: Johnny Gudmand

46-årige Claus Thykjær tiltrådte den 1. marts som kommunaldirektør i Greve Kommune. Han fortæller her om sine første 100 dage i stolen. Mange ting i kommunen er, som han havde forventet, at de ville være, men han er positivt overrasket over, at der er en høj grad af skriftlighed, og at politikerne spørger meget.

Det fortæller han til avisen i sofaen på sit kontor. Et sted, hvor han tilbringer meget tid. Altså ikke i sofaen, men foran sin computer i kontoret, selvom han bruger så meget tid som muligt ude i kommunen.

– Jeg er overrasket over, at der er en høj grad af skriftlighed. Politikerne spørger om rigtig meget, og administrationen laver lange og kvalificerede svar. Jeg har ikke været vant til så høj skriftlighed, siger kommunaldirektøren med et smil.

Ud over den høje grad af skriftlighed er der en ting mere, der overrasker kommunaldirektøren, som tidligere var kommunaldirektør i Guldborgsund og før det vicekommunaldirektør i Gribskov.

– Det overrasker mig, at man sidder ned, når man taler ved byrådsmøderne. Jeg har været vant til, at man stod op, siger han.

De første dage har været meget positive.

– Det er gået godt. Jeg er begyndt at sige "vi" og ikke "i". Jeg har fået en fornemmelse af, hvad Greve er for en størrelse. Jeg er blevet taget godt imod, og der har været en naturlig nysgerrighed, fortæller Claus Thykjær.

Højt til loftet

Kommunaldirektøren har fået bekræftet nogle forestillinger i løbet af de første dage på posten.

– Der er højt til loftet. Der er en ånd om, at man tør prøve noget nyt, samtidig med at man jagter den sidste krone. Der er også en høj grad af decentralisering, og der er stor tillid til de yderste led, siger Claus Thykjær.

Derudover oplever han, at kommunen er meget fokuseret på at få mest for pengene.

– Det er en tankegang, der fylder rigtig meget. For eksempel blev jeg inviteret til opera i Hedeland med ledsager, dog skulle ledsageren selv betale, siger han og griner.

Rød tråd

Den nye kommunaldirektør ser det som sin fornemmeste opgave af få skabt en stærkere rød tråd mellem politik og administration.

– Jeg tror, vi kan blive bedre til at koble samarbejdet. Vi kan tage flere drøftelser om, hvor vi er, hvor vi vil hen, og hvordan vi vil komme derhen. Det lyder banalt, men det er vigtigt med de snakke. Hele det samarbejde kan vi forfine lidt, og det er min vigtigste opgave. Hvis kædetrækket mellem politik og administration er velsmurt, så løber vi i samme retning og minimerer frustrationer, fortæller han.

Som deltager i byrådsmøderne har han, som tilhørerne, oplevet, at der kan være stor politisk uenighed. Det er en udfordring.

– Jeg kan se, at den tilspidsede politiske situation kan være en udfordring i forhold til at få skabt én fælles retning. Hvis man skal have én fælles retning, er det vigtigt med en bred opbakning. På denne side af valget er det nok svært at nå helt i hus. Hvis man vil lave den helt store kurssætning, så er det vigtigt, at der er bredt ejerskab til den, for tingene kan se anderledes ud efter et valg, forklarer han.

Samlet ét sted

Greve Rådhus er samlet på én lokation, og det er godt, når man som kommunaldirektør har mange møder.

– Det er superfedt, for man mødes lettere, når man sidder dør om dør, fortæller han.

Lidt længere nede ad gangen på 5. sal sidder for eksempel borgmester Pernille Beckmann (V).

– Vi sidder næsten dør om dør, og vi har fået bygget et godt samarbejde op. Vi har vores faste møder, men vi stikker også tit bare hovedet ind, siger Claus Thykjær.

Som kommunaldirektør er han ansat som rådgiver for borgmesteren og byrådet.

– Det er en dobbeltrolle, at man både rådgiver byrådet og borgmesteren. Man skal ikke forholde sig til, om man er enig med den ene eller anden. Man skal forholde sig til at give den fakta, der er brug for, og så skal man fortælle, hvad det vil medføre, hvis man går den ene eller anden vej, slutter kommunaldirektøren.