Massiv stemmefremgang i Greve

Foto: Kenn Thomsen, Janus Spøhr
Greve Rådhus i forskellige vinkler
Greve Rådhus i forskellige vinkler

Mange havde før søndagens valg til Europa-Parlamentet spået, at stemmeprocenten kunne blive lavere end normalt. Den spådom er på landsplan blevet gjort til skamme.

Også i Greve har flere end tidligere sat deres kryds.

Helt præcist 23.677 udnyttede deres stemmeret, hvilket svarer til en stemmeprocent på 66,33, hvilket er det samme stemmeprocent som på landsplan. Det er over 3000 flere afgivne stemmer eller syv procentpoint mere end ved seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014 i Greve Kommune.

På Facebook udtrykker Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), glæder over den forhøjede stemmeprocent.

– En klar forbedring – godt gået, Greve. På trods af, at jeg godt kunne have ønsket en bedre stemmeprocent, så er det et skridt i den rigtige retning, skrev hun søndag aften.

Størst fremgang havde hendes parti, Venstre, som gik frem med 8,8 procentpoint, hvilket gav Venstre 28,4 procents opbakning i Greve Kommune.

– Fantastisk Europa-valg til Venstre. Danmarks største parti. Vi er så klar til at kæmpe videre frem til Folketingsvalget, lyder det fra Venstres gruppeformand i Greves byråd, Morten Dahlin, på Facebook.

Også Socialdemokratiet, og Radikale Venstre fik fremgang med henholdsvis 4,8 og 3,8 procentpoint mere end ved seneste valg.

Valgets helt store taber blev, ligesom på landsplan, Dansk Folkeparti, som godt nok fik tredjeflest stemmer, men alligevel blev mere end halveret. Partiet gik fra 35,7 til 15 procents opbakning i Greve Kommune.

– Mere EU, mindre Danmark. Danskerne har bestemt, at det er den vej, de vil gå, skriver Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, der er gruppeformand for partiet i Greves byråd, på Facebook.

Liberal Alliances lokale kandidat Rigge Nørmark, der bor i Greve, hvor hun også er i byrådet, kom ikke ind i Europa-Parlamentet. Partiet fik nemlig ikke noget mandat af danskerne.