Mænd strømmer til klub med ’fantastiske oplevelser og godt sammenhold’

Fritid: Hemingway Club er populær i Greve, og medlemmerne glæder sig over, at de møder andre mænd og bliver klogere sammen.

Mænd strømmer til klub med ’fantastiske oplevelser og godt sammenhold’

Greve: ’Pas lige på, der kommer ostemadder.’

En mand kommer gående med en vogn fuld af brød med smør og ost og går ind i et af de største rum i Greve Borgerhus.

Det er torsdag formiddag, og manden med vognen skal køre slalom, for der er allerede godt fyldt i salen, hvor Hemingway club mødes denne gang. Her skal de høre et foredrag af astronomen Johan Fynbo, som taler om videnskab og tro.

I salen sidder cirka 80 mænd i forskellige aldre, dog har de det til fælles, at de alle er stoppet på arbejdsmarkedet.

Hver torsdag mødes de til en aktivitet, foredrag eller en udflugt, og klubben er populær som aldrig før. Der er ikke plads til flere medlemmer, og udover denne klub, er der også en i Greve, der mødes om mandagen og en tilsvarende i Karlslunde. I hele landet er der 40 klubber.

Klubben arrangerer ture, foredrag og andre aktiviteter for mænd og er populær som aldrig før. Foto: Janus Spøhr

Mens kaffen går på runde og bliver skænket i særlige røde kopper med teksten ’Hemingway club – vejen til det gode liv for voksne mænd,’ bliver der tændt for en projekter med en sangtekst på.

Kort tid efter synges der i fællesskab ’Du som har tændt millioner af stjerner,’ der er en oplagt sang i dagens anledning.

– Det er en fantastisk klub, I har, og jeg håber, at jeg kan være med, når jeg er gammel nok, siger Johan Fynbo og går i gang med sit foredrag.

På et tidspunkt er han i tvivl, om han har sagt det, han er ved at sige, til et tidligere foredrag.

– Det kan vi ikke huske, råber en af mændene, der får salen til at grine.

De velklædte mænd er meget nysgerrige og stiller en del spørgsmål, mens astronomen fortæller om nattehimlen, sit ophold i Vatikanstaten, solens høje indhold af helium og hydrogen, om en kæmpekikkert, der om 10 år kan undersøge, om der er liv på andre planeter, om at jorden bevæger sig med 220 kilometer i sekundet og at der er flere end tusind milliarder galakser.

Da han fortæller om Halleys komet, der kan ses cirka hvert 80. år og næste gang i 2062, råber en deltager, hvilken dato det er. Igen griner salen.

Der er cirka 80 medlemmer af den Hemingway Club, som mødes hver torsdag formiddag. Foto: Janus Spøhr

Fantastisk fællesskab

Fællesskabet tæller mænd med vidt forskellige baggrunde. Der er en tidligere chauffør, højesteretsdommer, mekaniker, ingeniør, skolelærer, direktør og skolelærer blandt medlemmerne.

– Det er meget spændende at være med, fordi der er nogle fantastiske foredrag og mange forskellige mennesker, siger Poul Erik Madsen på 93 år.

Han hørte tilfældigt om ’en spændende klub’ og mødte uforberedt op. Her fik han at vide, at der ikke var plads til flere, men at han godt måtte blive, fordi han var mødt op. Siden har han været med stort set hver gang.

– Jeg har lyst til at opleve noget, og det er en god måde at holde sig i gang. Der er en god stemning og mulighed for at snakke med nye mennesker. Der er for eksempel nogle, der samler på forskellige ting, og det er spændende at høre om, siger Poul Erik Madsen.

Livsnyder. Sådan betegner Jens Holm sig selv på sit visitkort. Han stoppede på arbejdsmarkedet for et par år siden og er ivrig efter at vise en liste over aktiviteter, som Hemingway Club har afholdt. Den tæller blandt andet tur til kalkmalerier, en tur til Carlsberg, cykelture, en tur på Greve Museum og oplevelsescenter Nyvang, besøg af en tryllekunstner samt foredrag fra tidligere direktører og et foredrag om ØK.

– Jeg prioriterer altid at være med torsdag formiddag. Jeg kan godt lide, at der sker så meget, og at der altid er mulighed for at møde andre mænd, siger Jens Holm.

Han nævner et foredrag om at lave en bucket list – altså ting, man skal nå i livet.

– Det er jeg da også blevet inspireret af. Det gælder om at gøre ting, mens man kan, siger han.

Poul Erik Madsen og Jens Holm er glade for at møde mange forskellige mænd, som de deler oplevelser med. Foto: Janus Spøhr