Kærestepar fra Greve belønnet for heltemod

Regitze og Niels reddede livet på en skudramt svensk pige, ved angrebet på Field’s den 3. juli sidste år. Nu modtager de belønning for Heltemod.

Kærestepar belønnet for heltemod

Foto: Carnegies Belønningsfond

– Vi har stået i en situation, hvor vi har reageret, hvor andre ikke har, siger Regitze Højmark Lindén, da hun forklarer hvordan hun og hendes kæreste, Niels Bacher, udviste heltemod.

Da angrebet på Field’s finder sted, flygter Regitze og Niels mod en brandtrappe. På vejen ud er Sandra, en ung svensk pige, der råber efter hjælp. Regitze tager hende i armen og kæresteparret får hende ud af bygningen og ned ad en sidevej. Sandra er blevet ramt af skud og bløder flere steder fra kroppen. Regitze og Niels yder førstehjælp ved at stoppe blødningerne med deres T-shirts mens de venter på politi og ambulance.

– Det føltes næsten som om det hele bare var en film, vi gjorde bare det vi troede vi skulle gøre, og håbede på det bedste. Det går jo først op for en bagefter, hvad der egentlig er sket, siger Regitze.

Mens kæresteparret gav førstehjælp til Sandra, havde det kontakt til både familie og professionelle reddere, der guidede dem gennem hvordan de bedst muligt kunne mindske blodtabet.

– Det var et frustrerende element i, at jeg har min T-shirt presset ind mod et skudsår og så er der ikke noget næste trin. Derfra skulle vi bare vente, og det er mærkeligt, for man har lyst til at gøre mere. Det var frustrerende og stressende, at vi bare kunne sidde og vente, siger Niels.

Regitze og Niels modtog diplomer og blomster for deres gerninger ved skud-episoden i Field’s. Foto: Carnegies Belønningsfond

Fik diplomer

Den 29. marts fik Niels og Regitze begge et diplom og en belønning for at have udvist heltemod ved angrebet på Field’s. Det er Carnegies Belønningsfond for Heltemod, der uddeler disse belønninger til personer, der har udvist heltemod og med fare for eget liv har reddet andres. Fonden har eksisteret i over 100 år, og i år var Niels og Regitze iblandt de belønnede ved ceremonien i fondens lokaler i Viborg.

– Det er noget af en kontrast at have sådan en dag med overrækkelse af diplom og belønning, for noget der var så forfærdeligt. At der kan komme noget så fint ud af det, er rart at mærke, siger Niels.

Til ceremonien modtog Regitze og Niels hver især et diplom i glas og ramme, sammen med en pengegave for deres heltemod. Og selvom det unge kærestepar selvfølgelig er glade for at modtage begge dele, føles det underligt for dem at modtage penge for deres gerning.

– Det føles lidt forkert at modtage en pengepris for at have reddet en andens liv. Men det er en superfin gave af dem, at de har mulighed for at give det. Og selvom det føles lidt forkert, så er det jo rart at have nogle ekstra penge, da vi begge i perioder har gået uden arbejde, siger Regitze.

Kæresteparret blev indstillet til belønningen for heltemod af en mand, der cirka en uge efter hændelsen i Field’s kontaktede dem over Facebook, for at fortælle dem at han havde indstillet dem til prisen. Hverken Niels eller Regitze havde hørt om Carnegies Belønningsfond for Heltemod før, men er begge meget beæret over at blive indstillet og senere modtage belønningen.

– Det er vildt, at der er andre, som vi ikke kender, der har delt vores historie og ment, at vi skulle indstilles til det her. Når man tænker tilbage på dagen, kan man ikke undgå at tænke, om man skulle have gjort noget anderledes. Derfor er det jo rigtig rart at få anerkendt, at man har gjort det rigtigt, siger Regitze.