Henriette fik opdaget kræft efter synstest

Hundige: 55-årige Henriette Sankel tog til optikeren i Waves med længerevarende synsforstyrrelser. Hun troede, hun skulle have nye briller, men beskeden hos optikeren var en anden, og få timer efter blev mistanken om kræft bekræftet på hospitalet. Hun skal dø af sin sygdom, men insisterer på ikke at lade kræften overskygge livets mange gode oplevelser

– Henriette, du har kræft i øjet, lød beskeden fra lægen.

Hun oplevede, hvor skrøbeligt livet er og blev helt tom indeni, mens en tåre trillede stille ned ad kinden.

– Jeg så godt, at hans mund bevægede sig, men jeg forstod ikke ordene. Jeg blev lammet og overrumplet en kort stund. Det var som en dødsdom, fortæller hun.

Da hun tog hjemmefra om eftermiddagen, forventede hun ikke, at hun senere samme dag ville få diagnosen kræft. Hun troede egentlig bare, at hun skulle have briller.

– I et års tid havde mit syn været mærkeligt og sløret, det var forvrænget. En cirkel var ikke rund og synet fortalte mig, at underlaget jeg gik på, var et andet sted, end det faktisk var – det var som at gå på vat eller mos, fortæller hun.

Hverdagen var travl og to-do listen lang. Livet var fyldt med job og frivilligt arbejde i golfklubben.

Henriette (tv.) i hvid og Lone (th.) i sort. Lone er medejer af butikken i Waves i Hundige og chefoptiker. Pressefoto

Selvom hun de seneste måneder blev mere og mere plaget af hovedpine og svimmelhed, havde hun slået det hen og tænkt, at det nok ville gå over med hjælp fra smertestillende og tid.

– Forårsvejret var dejligt, og solen skinnede, men jeg havde det underligt. Det var en underlig følelse, at mit syn svigtede mig, husker hun.

Hendes mand foreslog hende at tage forbi optikeren.

– De lavede plads til mig samme dag, fordi de ud fra mine symptomer kunne høre, at jeg skulle kigges på hurtigt. Selv troede jeg jo ’bare’, at jeg skulle have briller, fortæller hun.

I synstesten finder optiker Lone Andersen én stor plet på nethinden i venstre øje og alene på den baggrund, er hun ikke i tvivl. Lone skubbede stolen tilbage og sagde:

– Du skal ikke have briller i dag. Du skal tage direkte på hospitalet herfra. Det vi ser på billedet af nethinden, skal undersøges nærmere, fortæller Henriette Sankel.

På hospitalet i Glostrup blev Henriette undersøgt grundigt, og beskeden var klar sent på aftenen. Det var kræft i øjet, der efter lægernes udsagn havde siddet i over to år.

Havde hun fået undersøgt synet tidligere, i stedet for at tro det var aldersbetingede synsproblemer som hun slog hen, så kunne kræften være opdaget på et tidligere stadie, og statistikken for et længere liv havde dermed også været bedre.

– Vi går til tandlægen for at få tænderne tjekket. Vi kører bilen på værksted og får service på vores vogn. Vi går til dylæge med vores hund. Men øjnene får vi først tjekket, når vi næsten ikke kan se mere. Hvis jeg var blevet undersøgt tidligere, kunne jeg have forlænget min levetid. Det har jeg tænkt meget over, fortæller hun.