Fodbolden får smilene frem og venskaber til at spire

Seniorliv: I Hundige spiller 27 mænd og kvinder fodbold sammen. Det fører mange gode sociale relationer med sig.

-  Når jeg går hjem, er jeg glad

Hundige: – Jaaa, godt Marianne.

En høj herrestemme kan høres ved kunststofbanen, mens halvdelen af spillernes arme ryger i vejret.

Mandag og onsdag formiddag spiller 27 mænd og kvinder fodbold sammen ved Hundige Boldklubs baner. De er i alderen 58 til plus 80 år. Selvom det nok er for sent at drømme om en professionel karriere, bliver der alligevel kæmpet om bolden.

Fodbold bliver spillet for sjov, men det er allersjovest at vinde, lyder det flere gange, da avisen er på besøg.

– Det giver et godt fællesskab at spille fodbold. Her kan man slå en sludder af med andre mennesker. Når jeg går hjem, er jeg glad, siger Sanne, der er en af spillerne på holdet.

I øjeblikket døjer hun med en skade, så hun sidder i kantinen i en sofa og kigger, mens holdkammeraterne har snøret skoene, selvom temperaturnålen sidder fast i bunden af skalaen.

Ved siden af sidder Susanne.

– Vi sidder heroppe og er så kloge, griner hun.

Før hun blev en del af holdet, havde hun aldrig prøvet at spille fodbold. Hun blev overtalt til at tage med og er nu så glad for at spille, at hun prioriterer det over mange andre ting.

– Det er lidt sjovt sidde heroppe og kigge. På banen føler vi, at vi løber hurtigt, men herfra går det jo i slowmotion, supplerer Gitte, en tredje spiller.

Nede på banen er en kamp i gang, og en af spillerne er uheldig med at lave et selvmål.

– Giv Henning en anden trøje på, lyder det kærligt drillende fra en modstander.

De fleste spillere kommer for at have det sjovt, men det er ikke ligegyldigt, hver der vinder. Foto: Janus Spøhr

Guld værd

Spillerne er en del af ’Fodbold for hjertet.’ Det er motionsfodbold med dokumenteret effekt på sundheden for danskere med hjerte-kar-sygdomme, diabetes og andre livsstilssygdomme. På holdet er der da også spillere, som har fået nye knæ og er ved at komme sig over en brækket ankel. Alle over 60 år kan dog deltage.

På et tidspunkt holdt Gitte pause, men da hun kom tilbage efter et år, følte hun sig med det samme som en del af fællesskabet.

– Jeg kunne faktisk ikke mærke, at jeg havde været væk, men jeg kan til gengæld mærke, at det er godt for kroppen, siger hun og uddyber:

– Når vi er her, glemmer vi al den krig og ødelæggelse, der er i verden. Her tænker vi kun på bolden.

Holdleder Ole Mikkelsen fortæller, at Hundige Boldklub har et samarbejde med genoptræningsenheden, hvorfra der engang i mellem kommer nye spillere.

Sammenholdet mellem spillerne er så godt, at de også ses udenfor kridtstregerne. Foto: Janus Spøhr

Godt sammenhold

Det er dog ikke genoptræning, der optager spillerne efter træningen. Det er derimod at finde en dato til påskefrokost. Det er svært med så mange medlemmer, fordi en del har rejseplaner i den kommende tid.

– Neeej, du skal da være med. Det er dig, der har pengene, lyder det fra en, da Ole Mikkelsen fortæller, at han ikke kan være med den dag, der bliver foreslået.

Mændene og kvinderne har så godt et fællesskab, at de også mødes udenfor banen. Nogle går til sang sammen, andre laver andre ting.

– Der er trygt at være her, og alle vil hinanden det bedste, lyder det fra Tove.

– Husk at notere, at jeg scorede fire mål. Så bliver mit barnebarn stolt, lyder det fra en spiller, der hedder Pia.

Det kan godt være, at det vigtigste er at have det sjovt, men ingen, der overværer spillet på banen, kan være i tvivl om, at det næst vigtigste er at vinde.

Efter hver træning er der kaffe og hygge i kantinen. Foto: Janus Spøhr
Antallet af seniorer er stigende i hele landet. Greve er en af de kommuner, hvor andelen vil være største i de kommende år. Derfor sætter vi fokus på seniorlivet i den kommende tid. Illustration: Bettina Blomsterberg