Byrådsmedlemmer til Dahlin: Du bliver statsminister

Politik: Morten Dahlin stoppede officielt i byrådet mandag aften. Det kastede både tårer, en lang talerække og sjove anekdoter af sig.

Greve: Det er en helt særlig politiker, der nu har fået så travlt med at være Venstres politiske ordfører, at han ikke længere har tid til at sidde i byrådet i Greve. Sådan lød det flere gange, da medlemmerne i Greves byråd mandag aften sagde farvel til Morten Dahlin som kollega.

– Jeg har ikke lyst til, at du stopper. Vi blev valgt ind i byrådet sammen, og du viste tidligt, at du har et tydeligt talent. Du engagerer dig, er en yderst begavet taler og stod fadder til nytteindsatsordningen, som gjorde administrationen rasende. Du har skabt resultater, og vi har haft et særligt makkerskab, hvor vi altid har hinandens ryg. Du er som en ekstra lillebror for mig, og du er årsagen til, at Venstre har klaret det så godt i Greve, sagde en tydeligt rørt Pernille Beckmann.

Hun fortalte flere anekdoter. Blandt andet, at hun ikke blev populær hos Dahlin, da hun sagde nej til, at Venstres ungdom måtte holde en fest i Greve Borgerhus. Hun fortalte også, at Morten Dahlin ikke var særligt begejstret for hunde, da de lærte hinanden at kende, men at han alligevel ville låne hendes hund til at være med på billeder til en valgflyer. Siden er han blevet så glad for hunde, at han selv har fået en, ligesom han også er blevet meget interesseret i minimumsnormeringer, lød det fra borgmesteren med henvisning til, at Morten Dahlin snart skal være far.

Herefter var der 10 andre byrådsmedlemmer, der gerne ville sige tak. Liselott Blixt kommer til at savne sin sidemakker i salen, men forstår, at det er svært at være både politisk ordfører og i byrådet.

Andre kalder ham med et glimt i øjet for irriterende.

– Det er ingen hemmelighed, at jeg har fulgt dig i forskellige Facebook-grupper. Du er pisseirriterende at diskutere med, fordi du giver mig kamp til håret, lød det fra SF's Linda Heegaard.

Enhedslistens Mehmet Zeki Dogru kender Morten Dahlin gennem flere års byrådsarbejde. De er uenige om meget, men har altid kunnet snakke godt sammen – også om Brøndby, som begge holder med.

– Jeg er sikker på, at du bliver en god familiefar. Du har mig nummer, hvis du skal bruge gode råd – mine børn havde kolik, så der var nok at se til, sagde han.

Bliver statsminister

Bjarke Abel fra Socialdemokratiet har fulgt Morten Dahlins rejse fra 20-årig nyvalgt byrådsmedlem til i dag at være en markant politiker på Christiansborg.

– Jeg er fuld af beundring over det, du har opnået indtil videre. Vi har haft mange gode diskussioner, og du er altid med på at indgå et kompromis. Du har gjort en forskel for borgerne, sagde han.

– Jeg er ikke i tvivl om, at du når langt, supplerede den konservative Brigitte Klintskov Jerkel.

Venstres nuværende gruppeformand, Marc Genning, overtog posten efter Morten Dahlin.

– Da jeg så dig første gang, blev jeg imponeret over, hvor retorisk overlegen du er. Du har været en ekstremt god mentor, sagde han og nævnte som den første, at der kan være en kommende statsminister gemt i Morten Dahlin.

Det samme sagde partikollegaerne Claus Jensen og Anne Marie Lyduch.

– Jeg har forsøgt at give dig råd med på vejen, og jeg skrev på et tidspunkt til dig, at du peger for meget. Det kan virke truende. Du har lyttet, og du er fantastisk. Jeg vil savne dig og glæder mig til at se dig som statsminister, sagde sidstnævnte.

Simon Østergaard, der har overtaget Dahlins post som formand for beskæftigelses- og erhvervsudvalget, kalder mange af de beslutninger, som den tidligere formand har truffet, for rigtige og nødvendige, selvom de ikke altid har været populære.

Stolt af arbejdet

Aftenens hovedperson fik det sidste ord. Han blev rørt over rosen, og at byrådsarbejdet har været med til at forme ham som person,. Han var kun lige flyttet hjemmefra, da han blev valgt ind i byrådet i 2009 med 523 personlige stemmer, så han er blevet voksen, mens han har siddet i byrådet, forklarede han.

– Jeg bærer Greve i hjertet. Det er her, jeg holdt mig første politiske tale og sparkede til en fodbold første gang. Når jeg kigger tilbage, er jeg utroligt stolt over det, vi har leveret de seneste år. Vi har en stabil og sikker økonomi, vi har postet millioner af kroner i skolerenoveringer og har stort set ikke nogen unge, der søger kontakthjælp. Jeg vil også sige, at uenigheder ikke er farlige, og lokalpolitikere fortjener meget mere ros. Det lokale folkestyre har aldrig været vigtigere end lige nu, sagde Morten Dahlin, der efterfølgende fik blomster, kram og klapsalver.

Ronni Mark Nielsen overtager pladsen i byrådet.

Venstres Mortel Dahlin stoppede mandag aften i byrådet. Foto: Janus Spøhr