Står det til Anklagemyndigheden skal det koste en 36-årig mand mindst 13 års fængsel, hvis han kendes skyldig i at have modtaget 24 kilo hård narkotika i alt. Det fortalte senioranklager Anders Amorøe, da det på tredje retsdag var tid til procedurer.
På anklagebænken sidder en 36-årig mand fra Greve, og han er tiltalt for ved fire lejligheder at have mødtes med hollandske chauffører fire forskellige gange i løbet af perioden februar til april sidste år, og det er anklagemyndighedens påstand, at han har modtaget mindst seks kilo hård narkotika ved hver lejlighed.
Sagen er en del af et større sagskompleks, og der er allerede faldet dom i nogle af sagerne, og det er de domme, anklagemyndigheden ligger til grund for straffen på 13 års fængsel.
Her er faldet domme på mellem 10 og 13 års fængsel i sager, hvor der har været tale om 10 til 19 kilo hård narkotika.
Er det hård narkotika?
Men før en eventuel længde på fængselsstraffen kan komme på tale, skal retten først tage stilling til, om det er hård narkotika som heroin eller kokain, den 36-årige modtog, da han mødtes med de hollandske chauffører.
Han har hele vejen igennem nægtet at have modtaget hård narkotika og har fortalt, at han ved tre lejligheder modtog et kilo cannabis, og ved det sidste møde modtog han to kilo cannabis.
Der er ikke fundet hård narkotika hos den 36-årige, og det er ikke objektivt bevist, at der har været hård narkotika i de pakker, han har modtaget.
– Det er kun den tiltalte, der kender til det eksakte indhold af pakkerne, og han vil have os til at tro, at det er pot, han har modtaget, lød det fra anklager Anders Amorøe i sin afsluttende procedure.
Men når han og anklagemyndigheden mener, at der har været tale om hård narkotika, og vil overbevise retten om det samme, skyldes det, at det har været tilfældet i de øvrige sager, der har været i det store sagskompleks. Her er de tyske biler med de hollandske chauffører blevet stoppet, og bilerne er blevet undersøgt.
– I alle tilfælde har det udelukkende været hård narkotika som kokain og heroin samt fyldstof til heroin, som er fundet i bilerne, lød det fra anklageren.
– I de tilfælde, hvor der er foretaget anholdelser i andre sager med de samme biler, har det også været kokain og heroin, der er blevet fundet.
Anders Amorøe lagde også vægt på, at bilerne, som flere gange er blevet taget med hård narkotika, er ombygget på en professionel måde, hvor der er et hemmeligt rum, som kun kan åbnes ved at benytte en særlig teknik.
Politividner
På retsagens første dag blev en lille håndfuld politividner afhørt for lukkede døre, fordi deres identitet skal holdes skjult af hensyn til det arbejde, de laver til daglig. I sin procedure løftede Anders Amorøe dog sløret for nogle af de vidneudsagn, de er kommet med.
Det handlede især om de mængder, den 36-årige skulle have modtaget. For mens han har forklaret, at det altså var mellem et og to kilo pot per gang, så har vidnerne set ham gå fra stederne med udspilede rygsække og en tung sportstaske, der synede tung og hvor indholdet spændte ud mod siderne.
– Der er ingen rimelig tvivl om, at det er hård narko, lød det fra anklager Anders Amorøe.
Forsvarer savner konkrete beviser
Den 36-åriges forsvarer Jane Ranum mener ikke, at anklagemyndigheden og efterforskerne har formået at løfte bevisbyrden for, at det er hård narkotika, den 36-årige har modtaget.
– Jeg vil passe på med at sige, at man har en arrogant tilgang til bevisførelsen, men man har ikke en gang valgt at stoppe ham ved en af de fire lejligheder, hvor man har overvåget ham. Det har man gjort i nogle af de andre sager, og det er ikke en fair måde at stille min klient, lød det.
– Vi kan derfor ikke vide med sikkerhed, hvad der har været i de pakker, for der er ikke blevet beslaglagt noget. Der er en bevismæssig usikkerhed, som anklagemyndigheden har ansvaret for. Man kunne have prikket min klient på skulderen og spurgt, hvad er der i tasken.
Det er af hensyn til den videre efterforskning, at politiet og efterforskerne ikke har beslaglagt pakkerne hos den 36-årige, fordi det kunne risikere at ødelægge efterforskningen i det samlede sagskompleks, som den 36-åriges sag er en del af.
– Det har jeg forståelse for, lød det fra Jane Ranum.
– Men man sætter alt på et bræt, og mener, at der er tale om kokain i den her sag, fordi der har været fundet kokain otte gange i hovedsagen. Det er for lidt.
Ikke 13 års fængsel
Jane Ranum argumentation gik også på, at man ikke har fulgt op på efterforskningen, da den 36-årige kom i søgelyset. Hun forklarede blandt andet, at man ikke har interesseret sig for eventuel kommunikation, som den 36-årige kunne have haft før og efter han modtog pakkerne.
– Man har ikke tjekket masteoplysninger, og man har ikke lagt det samme edderkoppespind ud, som man gør i andre narkosager. Man har fx ikke undersøgt de telefoner, som chaufførerne har været i kontakt med og undersøgt, om det kan være de samme, min klient har været i kontakt med, lød det fra Jane Ranum.
Hun understregede også, at man ikke har redegjort for, hvad der er sket med den hårde narkotika, efter den 36-årige skulle have modtaget det.
Skulle retten finde den 36-årige skyldig mener forsvareren, at 13 års fængsel er for hård en straf, og hun pegede på sager, hvor besiddelse af 30 kilo hård narkotika har udløst 10 års fængsel, mens besiddelse af lavere mængder har givet tilsvarende lavere straffe.
Den 36-årige har siddet varetægtsfængslet i et halvt år, og har i forbindelse med sagen erkendt sig skyldig i besiddelse af 747 gram skunk, som blev fundet i et skur i forbindelse med en ransagning.
Der afsiges dom i sagen onsdag 29. marts.
–