Det er vigtigt at lære elever i folkeskolen om demokrati, og den bedste måde at lære på, er ved at gøre det selv. Sådan tænkte politikerne i Glostrup, da de indførte ungdomsdemokratidagen for alle 8. klasser på Skolerne i Glostrup. På den dag skal hver klasse fremlægge et eller flere projekter, og så skal de forsøge at få flertal for deres projekt.
I år skulle projekterne indeholde noget læring, der er relateret til FN’s Verdensmål og gerne til den udskolingslinje, som eleverne har valgt. Blandt projekterne var udflugter og spændende gæster til skolerne.
– Vi har besluttet i kommunalbestyrelsen, at kommunen skal arbejde med FN’s verdensmål. Det indgår i en bred vifte i alt det vores elever laver i skolen, men også alt det, der foregår udenfor skolen. Det er vigtigt for os at tage FN’s globale verdensmål og koge dem ned til lokale hverdagsmål i Glostrup, siger Dan Kornbek Christiansen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, som dagen hører under.
Kajaktur
I rakte puljen i år til at gennemføre otte projekter. Det projekt, der fik flest stemmer, var præsenteret af 8. B fra Vestervangskolen.
– Det har været meget fedt at være en del af et demokrati. Vi skal på kajaktur, så vi kommer ud og bevæger os. Det passer meget godt til vores linje, som er sundhed og bevægelse, siger Jeremy fra 8. B på Vestervang.
Det var efter fælles samtale i klasse, at eleverne besluttede at forsøge at få penge til en kajaktur.
– Vi lavede en lille beskrivelse af dagen, budget og hvilket FN Verdensmål, det hænger sammen med. Det er nummer 3, sundhed og bevægelse, forklarer Jeremy.
Efter fremlæggelsen, var det tid til forhandling med de andre elever og nogle udvalgte politikere, der til sammen skulle stemme på deres favoritforslag.
– Det var meget fedt. Jeg gik bare rundt og snakkede med folk om, hvad de synes er fedt. Mange af dem kunne godt lide kajak, siger Jeremy.

Gode forhandlere
Borgmester Kasper Damsgaard var også med på dagen. Han var imponeret af eleverne.
– Det var tydeligt, at alle 8. klasser havde forberedt sig rigtig godt. De havde lavet nogle gode præsentationer med fokus på FN’s verdensmål, siger han.
I år var der mere tid til, at eleverne kunne forhandle indbyrdes. Det kunne borgmesteren godt se på resultatet – der var nogle politiske talenter i blandt.
– De var faktisk rigtig dygtige. Man kan se, at de har være ude og forhandle klasserne imellem. De har gået udenom forhandlingslokalet og forhandlet, og sådan foregår det jo også i virkeligheden ind i mellem. Jeg blev positivt overrasket over resultaterne, og det er fordi, de har været ude og lave et godt forhandlingsarbejde, siger borgmesteren.