På Ældrecenter Sydvestvej hænger lige nu en udstilling med overskriften Ensemblekunst mellem generationer. Udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem plejehjemmet og FGU Vestegnen (Forberedende GrundUddannelse, det der tidligere hed produktionshøjskolen).
– De unge mennesker fra skolen har hjulet os beboere tilrette med farver og papir, og samtidig har de lært noget om gamle folk. Vi beboere, som har deltaget i projektet, har dels fået en oplevelse, og det er godt i sig selv, og dels har vi vedligeholdt vores sociale kompetencer ved lige ved at snakke med pigerne og den enkelte dreng, som har været med, sagde Hr. Henriksen, der er formand for beboerrådet på plejehjemmet.
Møder virkeligheden
Fra skolen har eleverne også fået meget ud af besøget på Ældrecenter Sydvestvej.
– Vi er et værksted på FGU, som har med omsorg, sundhed og pædagogik at gøre. De unge mennesker kunne måske godt tænke sig at arbejde i den branche. De kommer derfor ud og møder nogle ældre og nogle børn, så de finder ud af, om de kan lide den kontakt. Hvis det fungerer, kan de komme i praktik, der hvor der er ude, siger Brigitte Ruellan, lærer på FGU Vestegnen.
Inden eleverne skal ud og prøve at lave aktiviteter med enten børn eller ældre, gennemfører de selv aktiviteterne hjemme på skolen, så de ved, hvor der er brug for at give enten ældre eller børn en ekstra hånd. De taler også med underviserne om, hvordan de skal arbejde med børn og ældre.
– Man skal ikke tale til dem på samme måde, og heller ikke lave de samme aktiviteter. Ved de ældre skal man være opmærksom på, at det skal være en værdig samtale. Med børn snakker vi meget om motorik, fordi børnene er ved at lære motorik. Med de ældre er det omvendt, de er ved at miste deres motorik. Når vi taler om det på skolen bagefter, så er det meget konkret, så eleverne får meget ud af deres besøg, siger Brigitte Ruellan.
Hun og de andre lærere har oplevet nogle elever, der var meget glade for at komme på Ældrecenter Sydvestvej.
– De synes, det er spændende. Vi kommer med fire-fem elever hver gang. Der er nogle, der gerne vil med hver gang. Eleverne er altid glade, når de kommer tilbage. Man kan godt mærke på dem, det har været en god oplevelse, siger Brigitte Ruellan.

Møde mellem generationer
Borgmester Kasper Damsgaard var med for at afsløre udstillingen.
Der er deltagere fra 16 til 98 år. Der kan vi tale om at slå bro over generationer. Jeg synes, det er et fantastisk projekt. JEg har ladet mig fortælle, at der har været en fantastisk nærhed og dialog undervejs mellem de to generationer, som har givet masser af glæde. Stuen har været fuld af smil, snak og latter, mens de unge og de lidt ældre i samarbejde har skabt malerierne. Men der har også været stille øjeblikke, hvor alle har været dybt koncentreret i aktiviteten, og hvor sanserne blev stimuleret af de forskellige farver og duften af maling, sagde han.
Malerierne er geometriske figurer med så megen kolorit som muligt og uden ikke-farvede områder på papiret. Horror Vakui hedder genren. Det betyder skrækken for det tomme rum.