Helle tabte 17 kilo og fandt livsglæde på diabetes-kursus

Helle fra Glostrup fik konstateret diabetes og kom på Glostrup Kommunes gratis hold, der gjorde underværker både for hendes fysiske og mentale sundhed

Sådan tabte Helle 17 kilo og fandt livsglæden

Da Helle Thea Andersen fra Glostrup startede på kommunens diabetes-hold havde hun en body-age (kropsalder, red.) på 73 og hun var overvægtig. I dag har hun tabt 17 kilo og hendes body-age er nede på 59. Går man til lægen og får målt blodsukkerniveau måler de typisk langtidsblodsukkerniveau. Det skal gerne være under 48. For Helle var det 66 – nu er det 43. Hun er altså blevet meget sundere – og det er ikke kun tallene, der viser det.

– Det er blevet meget nemmere at tage trappen, jeg bliver ikke forpustet længere. Jeg kan mærke det på humøret, og jeg har fået røde kinder, jeg har fået mere energi til at komme op af sofaen. Det giver velvære. Jeg kan komme ud sammen med andre, siger hun.

Hun har været på Diabetes-kursus ved Glostrup Kommune. Kurset består af fem teoretiske undervisningsgange, hvor deltagerne lærer, hvad type-2 diabetes er, hvad der sker i kroppen, når man har type 2 diabetes, hvordan medicinen virker og hvorfor er det vigtigt at tage den. De får også kostanbefalinger og råd til at tabe sig, hvis det er det, de vil, og viden om hvorfor træning er så godt for type 2 diabetes. Det er noget Helle har taget til sig.

– Jeg er stoppet med at spise smør, oksekød, svinekød og de fede fisk. Så hellere spise en ordentlig røvfuld grøntsager, siger Helle Thea Andersen.

Ud over den teoretiske undervisning er holdet også på en indkøbstur i Føtex, hvor deltagerne lærer at købe sundt ind.

– Når jeg skal ud at handle, har jeg et knækbrød og en banan med, så slik og sodavand ikke kommer ned i indkøbsposen. Jeg har også et kort, hvor jeg kan se, hvor meget fedt og sukker, der er i madvarerne. Der er rigtig meget forarbejdet mad, hvor man ikke se, hvad der er i. Så hellere spise en pose frosne grøntsager, siger Helle Thea Andersen.

Efter den teoretiske undervisning er der mulighed for 12 ugers træning to gange ugentligt i Glostrup Fritidscenter.

– Det er en stor mundfuld at komme i fitnesscenter, hvis man er lidt overvægtig og man ikke tør komme ud blandt andre mennesker og vise hvor dårlig man er. Så er det rigtig godt at træne hernede. Her sætter man ikke spørgsmålstegn ved de forskellige brugere. Der er ikke så mange spejle hernede, siger Helle Thea Andersen.

Diabetesforeningen har beregnet, at 76.000 danskere har Type 2-diabetes uden at vide det. Det kan give langsigtede konsekvenser.

– Man kan leve ganske fortrinligt i flere år med type 2-diabetes uden at vide det, og så lige pludselig kammer det over. Mange bliver ofte opdaget ved en tilfældighed. Det høje blodsukkerniveau kan blandt andet lave forskellige skader på de små blodkar, som kan påvirke både syn og blodomløb. Det er derfor vigtigt at starte behandlingen så tidligt som muligt, så langtidsskaderne kan begrænses og borgerens sundhed og livskvalitet kan bibeholdes, siger Lisbeth Olsen, forløbskoordinator i Glostrup Kommune, der blandt andet har ansvaret for diabetes-forløbet.