Stadsarkitekt stopper

Tina Saaby skal være direktør for Dansk Byplanlaboratorium. Hun har blandt andet været med til at udvikle Gladsaxe Kommunes nye arkitekturpolitik i sine tre år som stadsarkitekt

Stadsarkitekt stopper

Foto: Gladsaxe Kommune.

I 2020 blev Tina Saaby ansat som Gladsaxe Kommunes nye stadsarkitekt. Dengang udtalte hun ”at få lov til at blive den første stadsarkitekt i Gladsaxe, er lidt af en drøm”, samt at hun glædede sig til at ”være med til at udvikle Gladsaxe som forstad til noget særligt og magisk”.

Nu, tre år senere, skal hun være direktør for Dansk Byplanlaboratorium. Hun tiltræder 1. april.

– Der er bare flere drømmejobs. Jeg er meget glad for at være i Gladsaxe, så det er ikke et fravalg, men et tilvalg. Jeg ville gerne have været her lidt længere, fortæller Tina Saaby til Gladsaxe Bladet.

Skal værne om kulturarv

En af de ting, som Saaby har været med til at udvikle i sin tid i Gladsaxe er kommunens nye arkitekturpolitik, som hun i forordet skrev at hun håber bliver en god og konstruktiv hjælp til at skabe gode rammer om livet i Gladsaxe.

– Jeg er stolt af at have været med til at lave arkitekturpolitikken. Den er med til at skærpe vores mindset, og give os et politisk mandat til at fokusere på mennesker, når vi udvikler byen, mener Tina Saaby.

I politikken kan man læse at man ”reparerer på fortidens fejl”, og vil værne om kulturarv, kvalitet og forskellighed.

Vil bevare mere

Der bliver løbende revet nogle af Gladsaxes ældre og arkitektonisk interessante bygninger ned – herunder Ringbo, de små huse på Søborg Hovedgade der blandt andet har huset Music Key og Toppen, bygninger i TV-Byen, gamle Gladsaxe Skole med mere. Og det nye der bygges, er ikke altid lige arkitektonisk prangende og vægter ikke nødvendigvis byrum før bygninger.

Så mener Tina Saaby at virkeligheden lever op til arkitekturpolitikkens ordlyd?

– Det gør politikken fremadrettet, og byudvikling er noget der strækker sig over uendelig lang tid. For eksempel i Gyngemosen, hvor lokalplanen er besluttet i 2005. Og det er svært at lave om på beslutninger, der er truffet, siger hun.

– Vi har fået en samtale om at vi skal bevare mere end vi har bevaret tidligere. Fremadrettet bevarer vi huse og områder der ikke nødvendigvis er bevaringsværdige, men giver en særlig stemning og fortæller noget om en historie, som et givent sted har haft, tilføjer hun.