Skattelettelser til boligejere

I Gladsaxe vil man opleve et kraftigt fald i grundskyldpromillen fra næste år, når nye boligskatteregler efter planen træder i kraft 1. januar

Skattelettelser til boligejere
Foto: Claus Fisker

Nye boligskatteregler vil betyde, at mange boligejere har udsigt til skattelettelser i 2024. Det skyldes blandt andet at den gennemsnitlige grundskyldspromille står til at blive sænket markant, og er konsekvensen af de nye boligskatteregler, der fremgår af et ny lovforslag fra regeringen.

I Gladsaxe vil man, ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavet på baggrund af data fra Skatteministeriet, opleve et fald i grundskyldpromillen fra 23 procent i 2023 til 6,2 procent i 2024.

Grundskyld betales af boligens grundværdi. Hvis ens grund er vurderet til 1 million kroner, og man bor i en kommune med en grundskyldspromille på 23, skal man årligt betale 23.000 kroner i grundskyld.

Forskelle på land og by

Forskelle på grundskyldspromiller forstørres desuden mellem land og by, når de nye boligskatteregler træder i kraft fra 2024, viser analysen.

– De nye boligskatteregler betyder, at grundskyldspromillerne kommer til at falde i hele landet, men faldene er langt større i byerne end på landet. Det betyder, at man i byerne får en mindre stigning i grundskylden, når boligpriserne stiger, siger senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sune Caspersen.

I en tabel over kommunernes grundskyldspromille før og efter de nye boligskattereglers ikrafttræden den 1. januar 2024, kan man se at Frederiksberg Kommune oplever den største procentvise ændring i grundskyldspromillen (fra 24,75 procent til 3,3 procent – en relativ ændring på -86,7 procent), mens Struer Kommune oplever den laveste (fra 22,9 til 12,9 procent).