Mobiltelefoner bør forbydes i skolen

Genåbning af den gamle tribune på Stadion

Danskere har europarekord i skærmbrug. Skærme har gjort deres indtog i daginstitutioner såvel som skoler. Vi har smartboards i stedet for tavler, og størstedelen af børn over ti år en mobiltelefon i lommen. Når notifikationer konstant bipper ind på telefonen stjæler den vores opmærksomhed, og med de endorfiner der udløses ved likes, er der fare for afhængighed.

Bør der være klare regler for mobiltelefoner i skolen? Ja, helt bestemt.

Men jeg kan ikke forestille mig noget værre, end et nationalt forbud mod mobiletelefoner i folkeskolen som debatten for tiden sværmer om. Lad skolerne selv sætte reglerne. Børn og unge bør havde hjælp og støtte, ikke forbud.

Vi har set hvad der kommer ud af at trække nationale forbud ned over hovedet på folkeskolen. Sjældent noget godt. Et forbud fra Christiansborg er desuden stik imod at sætte skolerne mere fri, hvilket jeg kæmper for. Jeg har spurgt forvaltningen om alle vores folkeskoler i Gladsaxe så har en mobilpolitik? Det forventer jeg naturligvis.

Det indtog skærme og teknologi har gjort i Danmark kræver nemlig, at lærere, pædagoger og politikere tager ansvar og styrer brugen af skærme og mobiler i daginstitutioner og skoler, ligesom forældre tager ansvar og sørger for at ungerne kommer ordentligt tid i seng.

Der er brug for ansvarlige voksne hele vejen rundt der tager debatten, hvis ikke vi skal ende med at svigte vores børn og unge.

Christina Rittig Falkberg, Gruppeformand for Radikale Venstre