Mæslinger fundet i Hovedstadsområdet

Statens Serum Institut har påvist første tilfælde af mæslinger siden 2020

Tre år siden sidst: Her har man fundet sjælden sygdom

Symptomerne på mæslinger er blandt andet udslæt. Foto. Adobe Stock.

En yngre voksen person bosiddende i Hovedstadsområdet kom tilbage til Danmark, efter rejse i udlandet i starten af marts måned, og fik efter indlæggelse på sygehus påvist mæslinger med PCR-diagnostik i en prøve taget den 15. marts 2023. Det skriver Statens Serum Institut i et nyhedsbrev.

Dette er, ifølge Statens Serum Institut, det første påviste tilfælde af mæslinger i Danmark siden januar 2020, hvor der blev påvist i hvert fald 15 tilfælde af mæslinger i Danmark. I 2017 opnåede Danmark status som havende elimineret mæslinger – det vil sige at sygdommen ikke kan cirkulere længerevarende i landet, og at udbrud hurtigt bringes under kontrol.

Statens Serum Institut fortæller til Gladsaxe Bladet at man ikke må give oplysninger om hvilket område den smittede kommer fra – og dermed om vedkommende bor i Gladsaxe – på grund af GDPR-reglerne.

Feber, forkølelse og udslæt

”Ved mistanke om mæslingesygdom er det vigtigt, at diagnostik og udredning foregår så hurtigt som praktisk muligt af hensyn til isolation og behandling af patient, samt opsporing og eventuelt behandling af udsatte for smitte”, pointerer Statens Serum Institut. Mæslinger har været en anmeldelsespligtig sygdom siden firserne.

Symptomerne på mæslinger er feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Og efter 3-4 dage får man udslæt, som begynder i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

I lande med god hospitalsstandard som i Danmark vil få børn dø af mæslinger, men der er alligevel dødsfald blandt 1 ud af 2.500-12.000 mæslingetilfælde, skriver Statens Serum Institut på sin temaside om mæslinger.

Der blev indført mæslingevaccination i 1987. Før 1987 fik langt de fleste danske børn mæslinger, men det sidste dødsfald blev registreret i 1989.

Der er tidligere mange tusinder af danskere af mæslinger, og i verden som helhed dør der stadig mange af mæslinger. I 2018 døde der eksempelvis mere end 140.000, ifølge WHO.