Vangede-drenge var brandmænd i et par timer

Onsdag var en flok drenge fra Vangede på besøg på Gentofte Brandstation. Det blev en dag, de sent glemmer

Foto: Jeppe Lund

Der var god lir, mandehørm og sjov på brandstationen, da en flok drenge fra Vangede i sidste uge var taget på besøg på Gentofte Brandstation.

Besøget var kommet i stand gennem Martin Justesen fra Nordsjællands Politi, som er en del af den boligsociale indsats i Vangede Nord-projektet. Onsdag havde han 10 drenge fra Vangede med på brandstationen, og det var noget, der kunne spærre øjnene op hos drengene i alderen 9-14 år, fortæller Martin Justesen.

"De syntes, det var rigtig sjovt. Det er jo enhver drengs drøm at få lov til at komme ind og sidde i en brandbil. Det var et aktivt besøg, og de fik selv lov til at prøve nogle ting. Vi fik en rundvisning på stationen, og de fik lov til at se, hvordan man lever som brandmand, når man er i beredskab", siger han.

Drengene fik også at vide, hvad brandmændene egentlig laver på brandstationen, og de fik lov til selv at prøve kræfter med brandslangerne.

"De fik lov til både at holde sprøjten og skyde med den. Og så kørte brandmændene stigevognen op i 32 meter. Det var et hit. Et ligeså stor hit var den glidestang, de har fra første sal, hvor brandmændene kan glide ned til bilerne. De af drengene, der turde, fik lov til at glide ned ad stangen", siger Martin Justesen.

Martin Justesen har gennem en årrække været Nordsjællands Politis repræsentant i SSP-samarbejdet med Gentofte Kommune. Og kommunen har også hyret ham til at være en del af det såkaldte Vangede Nord-projekt.

Det blev søsat af Gentofte Kommune efter en stribe ret voldsomme røverier i og omkring Vangede. Bag røverierne stod en gruppe drenge, som ifølge Martin Justesen i dag er 23-24 år. De er en del af den ældre gruppe, som SSP-samarbejdet har kontakt med, og som var en del af Vangede Nord-projektet. Med Vangede Nord forsøgte Gentofte Kommune at få sat en stopper for urolighederne i Vangede, blandt andet med Martin Justesens hjælp.

"Jeg skulle tage mig af de yngre drenge, så vi undgik, at de voksede op og trådte ind i de samme rækker, som de ældre drenge havde gjort", siger politibetjenten.

Der er også en boligsocial medarbejder, som har fast plads i lokalerne på Stolpehøj, og som har at gøre med områdets beboere. Indsatsen har ifølge Martin Justesen virket.

"Der er ingen problemer i området i øjeblikket. Det skyldes i høj grad Vangede Nord-projektet. Det har været med til, at vi har fået hånd om alle de forskellige grupper af unge, der er i Vangede. Det er et roligt område i øjeblikket. Der er ikke den ballade, der var tidligere", vurderer han.

Samme med de unge drenge laver han forskellige aktiviteter, som knytter et fællesskab mellem de unge.

"Alle unge i Stolpehøj kan i princippet melde sig og være en del af vores fællesskab. Vi har en Facebook-gruppe, hvor vi kan samles, og så laver vi forskellige ting. Det kan være besøg på brandstationen, vi har været i Parken, vi har søgt nogle midler og fået bevilget en fisketur på Øresund her til foråret. Vi har også været på Dyrehavsbakken, og vi er tilmeldt nogle fodboldturneringer. Det er nogle ting, som raske drenge kan lave. Når vi ikke har noget, vi skal, har vi lokalerne på Stolpehøj, hvor vi har filmaften eller computeraftenen. Og så har vi Mosegårdshallen, som vi kan bruge til gymnastik og fodbold", forklarer Martin Justesen.

Vangede Nord-projektet udløber til sommer, og om det fortsætter er lige nu uklart. Martin Justesen håber dog.

"Det er klart, at jeg synes, der er rigtig, rigtig mange drenge, der har en interesse i, at det fortsætter", siger han.